kiskertész

2020.03.17. 08:05

A lemosó permetezést ne halogassuk

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Virágzik a mandulafa és a kajszi is, felgyorsultak a munkák a kertekben, gyümölcsösökben is. Sokan tették fel a kérdést olvasóink közül, hogy a lemosó permetezés mikor hatékonyabb: ősszel vagy tavasszal, a tél utolsó vagy a tavasz első napjaiban? A választ nem a dátumok adják meg, mondta egy általunk megkérdezett kertész.

A lemosó permetezés idén tavasszal talán még több eredményt hozhat, mintha ősszel tették volna meg, és ennek oka a tél hiánya: nem volt tartósan mínusz öt fok alatti hideg, még átmenetileg is ritkán, így a kártevők jól átteleltek. A tavaszi lemosó permetezés ilyenkor a levéltetvek, pajzstetvek és atkák kéreg alatt megbúvó alakjai ellen hatásos igazán, a permetlé olajtartalma az, ami fullasztja a kártevőt. A rezes kezelések a bakteriális és bizonyos gombás betegségek ellen nyújtanak megelőző védelmet. A permetlé kéntartalma pedig a lisztharmat típusú gombás betegségek visszaszorításában játszik jótékony szerepet.

Arra a kérdésre, hogy a tavaszi lemosó permetezés mikor hatásos, a válasz: közvetlenül rügyfakadás előtt. Ez rendszerint akkor következik be, amikor gyakorivá válik a tíz fok feletti csúcshőmérséklet, rendszerint március közepére esik ez az időpont. Ilyenkor nemcsak a rügyek kezdenek ébredezni, de a kártevők is. A helyes időpont az, amikor a rügypikkelyek még elég zártak ahhoz, hogy a tömény kén vagy réz hatását elviselje a levél- vagy virágkezdemény, ugyanakkor a rovarok már intenzíven lélegeznek.

Idén extrém meleg volt a február, de olykor vissza-visszahűlt az idő. A március első napjaiban bőségesen érkező csapadék egy pillanat alatt berobbantotta a tavaszt, még szerencse, hogy átmenetileg hűvösebbre is fordult az idő, és ezzel megadta az utolsó esélyt a késlekedők számára, hogy cselekedjenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!