2020.03.26. 10:30
A piac előnye, hogy biztonságosabb
Tolna megyében a helyi piacok egy részét bezárták vagy korlátozták a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor több városban, nagyobb településen a helyi termelők termékeinek az árusítása továbbra is megengedett.
2020.01.08 Szekszárd, Piaci körkép a Szekszárdi piacon. Alma, krumpli vásárlás.
Fotó: Makovics Kornél
A nagyobb települések egy részében úgy döntöttek a megyében, hogy bezárják vagy részben korlátozzák a piacokon való értékesítést. Szekszárdon például a kisebb termelők nem hozhatják a piacra a portékájukat, az épületben lévő boltok viszont nyitva tartanak. És van is forgalmuk. Ezek többsége is kistermelőktől felvásárolt termékeket – burgonyát, zöldséget, káposztát, retket, almát, savanyúkáposztát, paprikát, gombát – árusít. Aki itt vásárolt, az jobban járt eddig is, mint aki a nagyobb üzletekben, ahol egy kiló burgonyáért például már 450 forintot is elkértek.
A koronavírus-járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok, hangsúlyozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a sajtóosztályán keresztül. A piacokon ugyanis helyben, mentesülve a felesleges utazástól, elérhetőek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. Működésük mind a termelő, mind a lakosság számára előnyős. Ugyanakkor ebben a nehéz helyzetben nem árt az óvatosság, mint minden vásárlás során. A Nébih segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb gyakorlati tanácsokat.
A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges.
A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt. Az árusítóasztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem legalább 1-2 méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a helykiosztáskor.
A zárt térben rendezett piacoknál kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes szakaszosan beengedni a vásárlókat a piac területére és megkérni őket, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek.
A sokak által látogatott helyeken kézfertőtlenítő vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
Alapvető elvárás az árusított élelmiszerek szennyeződéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával. Feltétlenül kerülendő a termékek fogdosása. Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni.
Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylonzacskót a termék átadásakor.
Óvatosabban a pénz kezelésével
Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt. Mind a papírpénz, mind a fémpénz sok vírus, baktérium forrása, ezért érdemel kiemelt figyelmet.
Borítókép: A helyi termelők portékáját szívesen viszik a vásárlók
A koronavírusról Tolna megyében
- Szekszárdon alacsony a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja
- Egy hét alatt 4400 új fertőzöttet regisztráltak
- Ötven alatt maradt az új fertőzöttek száma Tolnában
- Ennyi új fertőzöttet regisztráltak Tolna megyében a hétvégén
- Ennyi új fertőzöttet regisztráltak Tolna megyében