A piac előnye, hogy biztonságosabb

Tolna megyében a helyi piacok egy részét bezárták vagy korlátozták a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor több városban, nagyobb településen a helyi termelők termékeinek az árusítása továbbra is megengedett.

Mauthner Ilona

2020.01.08 Szekszárd, Piaci körkép a Szekszárdi piacon. Alma, krumpli vásárlás.

Fotó: Makovics Kornél

A nagyobb települések egy részében úgy döntöttek a megyében, hogy bezárják vagy részben korlátozzák a piacokon való értékesítést. Szekszárdon például a kisebb termelők nem hozhatják a piacra a portékájukat, az épületben lévő boltok viszont nyitva tartanak. És van is forgalmuk. Ezek többsége is kistermelőktől felvásárolt termékeket – burgonyát, zöldséget, káposztát, retket, almát, savanyúkáposztát, paprikát, gombát – árusít. Aki itt vásárolt, az jobban járt eddig is, mint aki a nagyobb üzletekben, ahol egy kiló burgonyáért például már 450 forintot is elkértek.

A koronavírus-járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok, hangsúlyozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a sajtóosztályán keresztül. A piacokon ugyanis helyben, mentesülve a felesleges utazástól, elérhetőek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. Működésük mind a termelő, mind a lakosság számára előnyős. Ugyanakkor ebben a nehéz helyzetben nem árt az óvatosság, mint minden vásárlás során. A Nébih segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb gyakorlati tanácsokat.

A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges.

A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt. Az árusítóasztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem legalább 1-2 méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a helykiosztáskor.

A zárt térben rendezett piacoknál kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes szakaszosan beengedni a vásárlókat a piac területére és megkérni őket, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek.

A sokak által látogatott helyeken kézfertőtlenítő vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.

Alapvető elvárás az árusított élelmiszerek szennyeződéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával. Feltétlenül kerülendő a termékek fogdosása. Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni.

Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylonzacskót a termék átadásakor.

Óvatosabban a pénz kezelésével

Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt. Mind a papírpénz, mind a fémpénz sok vírus, baktérium forrása, ezért érdemel kiemelt figyelmet.

Borítókép: A helyi termelők portékáját szívesen viszik a vásárlók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!