mezőgazdaság

2020.04.12. 07:00

Beérett a hazai fóliás eper

Ki kell valahogyan bírni ezt az évet; ha már nullára kijövünk, az eredménynek számít, mondták a gyümölcstermelők. Nem csak az időjárás okozott a múlt héten behozhatatlan kárt, de a koronavírus-járvány miatt a piaci értékesítési lehetőségek leszűkültek. A hazai eper közben beérett, a tavalyi árhoz képest feleannyiért kínálják.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Leginkább a túlélésre készülnek a gazdálkodók az idén. Egymást érik a számukra kellemetlen hírek, a járvány miatt a megyében néhány helyen bezártak a piacok, így a hamarosan beérő gyümölcsöket, palántákat, primőrféléket – salátát, újhagymát, fóliás uborkát, paprikát – a szokásosnál nehezebb lesz értékesíteni.

Beérett az első tavaszi gyümölcs, az eper. Sőt Mihály kereskedőként foglalkozik gyümölcsök értékesítésével, korábban évtizedeken keresztül a másik oldalon foglalt helyet, maga is termelő volt.

Mint mondta, az Alföldről, pontosabban Ceglédről hozza az első hazai fűtött fóliás sátorban termelt epret. Mivel az így termelt gyümölcs sokba kerül, nyilván az ára is drágább mint a szabadföldié. Tavaly az első hazai eper kilós ára 6500 forint volt, idén 4000, de nem nagyon tolonganak érte a vevők, húsz, harminc dekáért sem.

Sőt Mihály attól tart, nem csak az árat drágálják a vevők és emiatt nincs forgalmuk, hanem a járvány miatt kevesen mozdulnak ki az otthonaikból. Félő, hogy hasonló lesz a helyzet a jóval olcsóbb többi gyümölccsel is. De nem szeretnék elveszíteni a piacukat és a vevőiket, így ameddig lehet, kitartanak a termelők.

Április végén jelenik meg a piacon a nem fűtött, hanem fátyolfólia alatt nevelt eper, mondta Bogdán Mária, aki a családjával Szedresen gazdálkodik immár évek óta. Szépnek tűnik a leendő termés, ők is keresik a lehetőségeket, hogy hol és mennyiért tudják majd a gyümölcsöt értékesíteni. A szekszárdi polgármesteri hivataltól engedélyt kaptak utcai árusításra a Prométheusz parknál. Kérdés, a járvány meddig tart és az emberek mennyire mozdulnak ki a lakásaikból gyümölcsöt venni. A budapesti nagybani piac is működik ugyan, de sok időt elvesz az ottani tartózkodás, és kérdés, hogy lenne-e eredménye.

Bényi András, a faddi Venyige Szövetkezet tagja szerint május 15-e körül várható a szabadföldi eper. A területet a fagy nem bántotta, az eper jól bírja a hideget. Átlagos termésmennyiségre számítanak. Természetesen a faddiak is kalkulálnak az értékesítési lehetőségek szűkülésével. Egy kicsit reménykednek abban, hogy a spanyol és az olasz eper az idén nem árasztja el annyira hazánkat, mint az előző években, hiszen a román, a lengyel és a magyar vendégmunkások többsége – ők szedték le eddig ott az epret – hazatért a járvány miatt.

Ha nem jönne be annyi import, mint amennyi szokott, talán a hazai szabadföldi epernek is nagyobb kereslete lenne. Természetesen ez csak egy elmélet, mondta Bényi András. Most az a dolguk, hogy megtermeljék, szép legyen a gyümölcs, a többit meg a vevőkre bízzák.

Sárgabarackból idén nem lesz sok

A sárgabarackosok már nem nagyon aggódnak az értékesítés miatt, ugyanis nem lesz mit eladni. Megoldotta ezt a problémát az április 1-jén és 2-án a hajnalban mért mínusz kilenc fok. Czeller Gábor biotermelő elmondta, már az is izgalmakat okozott, amikor március 24-én, 25-én havazott és a kinyílt virágokat belepte a hó. Akkor még bizakodtak abban, ha nem is lesz teljes termésük az idén, de hagy valamennyi gyümölcsöt a téli időjárás a fán. Sajnos nem így lett. Nem csak Tamásiban, de Mucsfán, Kisvejke környékén is hasonló a helyzet. Tavaly rekordtermés volt, előtte való évben megint elfagyott a barack: úgy látszik két egymást követő évben nem tudunk nyereséget produkálni, mondta Czeller Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!