Későn indult, hamar vége lett

2020.08.28. 07:00

Nagyon rövidre sikerült az idei dinnyeszezon

Mauthner Ilona

Későn indult és hamar vége lett az idei dinnyeszezonnak. Sőth Mihály, szekszárdi kereskedő szerint még két hétig vásárolhatnak dinnyét az érdeklődők. A békési és a baranyai régióban például már vége van a dinnyeszezonnak.

Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a terméskötődéskor jellemző hűvös, csapadékos idő a teljes szezonra rányomta a bélyegét, így a várt mennyiség fele termett, mondta Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak.

A kiesést ráadásul csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak. Az országos dinnyetermés a szokásos, illetve a várt mennyiség fele lesz az idén. A dinnye lassabban fejlődött, már a korai érésű fajtáknál látszott egy kéthetes csúszás, amiről akkor azt gondolták, hogy a szedések időszakára eltűnik, de végül az egész szezonban megmaradt a kéthetes csúszás.

Ezt a kiesést az árak valamelyest kompenzálták, a kilogrammonként 60–70 forint körüli idei átlagos felvásárlási ár megfelelő, de a hozamok hektikussága miatt egyes termelőknek kifejezetten rosszul sikerült az idei dinnyeszezon. (A KSH adatai szerint 2014 és 2018 között a görögdinnye felvásárlási átlag­ára kilónként 31 és 41 forint között volt.)

Sőth Mihály elmondta, egy szedresi termelőtől sikerült még körülbelül két hétre lekötni a dinnyetermést. A gazdálkodó egy kései fajtával próbálkozott és úgy tűnik, sikeresen. A dinnyeföldeken a szokásos fajtáknál már a növény elvesztette a lombját, így a kis dinnyéket már nem tudja megnöveszteni. A szekszárdi kereskedő szerint nem emlékszik rá, hogy ilyen korán – jóval Lőrinc-nap előtt, ami szeptember 5-én van – lefutott volna a szezon. A budapesti nagybani piacon viszont elindultak felfelé az árak, a dinnye kilója ott jelenleg 160 forint körül van, amire a kereskedők még ráteszik a saját hasznukat.

A dinnye idei termőterülete országosan négyezer hektár körül alakult, ami körülbelül tíz százalékkal kisebb a tavalyinál. Még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az idei gyenge hozamok miatt jövőre további jelentős csökkenés várható.

Ezek is érdekelhetik