méhészet

2020.09.09. 07:00

Ellenőrzik a hazai mézek minőségét

A forgalomban lévő mézek víz- és cukortartalmát, földrajzi eredetét, virágpormennyiségét vizsgálta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Több mint háromszáznyolcvan hazai és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg idén az OMME. Ezek a vizsgálatok rendszeresek, mondta Nagy­ernyei Attila, a megyei méhészeti egyesület elnöke.

Öt részre bontották az eredményeket. A boltok polcairól levett mézek, a termelőktől gyűjtött százötvenegy darab akácméz, a zárszalagos termelői mézek, valamint a külföldi – német, francia – bolti mézek eredményeit, illetve a 2018-as termelői akácmézek eredményeit hasonlították össze, elemezték ki.

A mézvizsgálatok paraméterei a következők. A HMF érték: megmutatja, hogy a méz mennyire károsodott a feldolgozása során, és az információ jól használható a tárolási idő meghatározásához. A fruktóz-glükóz tartalom: a mézek cukortartalma fontos minőségi szempont. A legfontosabb egyszerű cukrok a mézben: a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor).

A fruktóz-glükóz arányból (F/G) a mézek kristályosodási hajlamára lehet következtetni, továbbá fontos fajtamézjellemző paraméter. A szacharóztartalom: a szacharóz a mézben kisebb mértékben van jelen, mint a nektárban, hiszen az invertálás során ennek mennyisége folyamatosan csökken, mert folyamatosan bontják a mézben jelenlévő enzimek. Éppen ezért a méz szacharóztartalmából a méz érettségére, valamint annak valódiságára lehet következtetni. Földrajzi eredetvizsgálat: ennek célja, hogy beazonosítsa a különböző mézek földrajzi eredetét. Virágpor: a pollen utalhat a méz eredetére, ám mivel a méz nektárból készül, az utóbbi évek vizsgálatai bizonyítják, hogy a kettő független egymástól, így alacsony pollentartalmú akácméz is lehet magas F/G értékű.

Nagyernyei Attila elmondta, apró hibákat találtak csupán a termelői mézekben, például magasabb volt az adott mennyiségben a víztartalom. Ez technológiai problémát jelent, vagyis a méhész korábban pörgette ki a mézet, mint kellett volna. Jó úton haladunk, tette hozzá, kellenek ezek a vizsgálatok, melyeket egyébként az unió fizet. A termelőknek, fogyasztóknak kellenek a visszajelzések arról, hogy kiváló minőségűek a magyar mézek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!