Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2020.09.03. 11:30

Szüretelés idején a bejelentéseket is vizsgálja a hatóság

Több száz idénymunkás hiányzik így szüret környékén a megye két borvidékéről. De nem elég megtalálni a megfelelő embert, be is kell őket jelenteni, erre figyelmeztetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzései.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az őszi betakarítási munkák, mint például a gyümölcsszedés, a szőlőszüret, kiemelt célpontnak számítanak az ellenőrzés szempontjából az adóhatóságnál.

Megkezdődött a szüret megyénk két borvidékén is. A következő hetekben több szorgos gyalogmunkásra lenne szükség ahhoz, hogy a kézzel szedett szőlőhöz megfelelő számú és hozzáértő munkásokat találjanak a gazdálkodók. Nem árt azonban arra is időt fordítani, hogy minden idénymukás pontosan be legyen jelentve az adóhivatal felé.

Nyár közepe óta és jelenleg is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelten ellenőrzi a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatását. Az elmúlt időszakban több helyszíni ellenőrzést is tartottak több megyében, például Békésben, és szinte mindenhol feketemunkásokat találtak a NAV munkatársai.

Egyik esetben egy olyan őstermelő telephelyén jártak a pénzügyőrök, akinél munkavégzés közben három be nem jelentett alkalmazottat találtak. Az ellenőrzés nem volt véletlen, mert a férfi egyik két tonnás görögdinnye szállítmányát korábban megállították az ellenőrök. A sofőrnél nem volt számla, menetlevél, és a fuvarról EKÁER-bejelentés, ezért a telephelyen folytatódott a vizsgálat.

Az ott lévő járművek menetleveleiből már a helyszínen megállapították a pénzügy­őrök, hogy többeket is feketén foglalkoztat az őstermelő, mert a rendelkezésére álló adatok szerint július óta nem volt bejelentett alkalmazottja. Egy másik esetben, másik megyében tizenhárom főt találtak a pénzügyőrök gazolás közben egy termőföldön, akik bejelentését szintén elmulasztotta az őket alkalmazó őstermelő.

A be nem jelentett foglalkoztatottak miatt akár egymillió forint mulasztási bírságra is számíthat mindkét őstermelő.

Nem érdemes feketén foglalkoztatni

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz, hívta fel már többször is a figyelmet Mózsik Szilvia, a NAV megyei igazgatóságának sajtószóvivője. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, és például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, amelyből egy példány a munkavállalóé. Alkalmi munka, idénymunka esetében nem kötelező az írásbeli szerződés, és bár az így alkalmazottak társadalombiztosítási szempontból még nem biztosítottak, de – a háztartási munkát vállalók kivételével – nyugellátás, munkahelyi baleset esetén egészségügyi ellátás, valamint munkanélküli ellátás nekik is jár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!