Vendégéjszakák

2020.11.06. 12:30

A járvány miatt torpant meg a jól induló szezon

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A kereskedelmi szálláshelyeken Tolna megyében az év első negyedévében a vendégek száma 3,6 százalékkal csökkent, az általuk eltöltött vendégéjszakáké viszont tizenkét százalékkal meghaladta a 2019. I. negyedévi értéket az első két hónap erőteljes forgalombővülése következtében.

Mint az a KSH legfrissebb elemzéséből kiderül, a vendégéjszakában mért forgalom idén januárban és februárban összességében ötvenkét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A jól induló szezon azonban a harmadik hónapban megtorpant, március második felére sok szálláshely bezárt a járvány miatti intézkedések következtében, ennek hatására a megye kereskedelmi szálláshelyein a vendégforgalom márciusban negyvenegy százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A huszonhárom százalékkal több külföldi vendég huszonhat százalékkal több éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken az I. negyedévben. A belföldi vendégek száma csökkent közel hét százalékkal, de az általuk eltöltött vendégéjszakáké emelkedett, mégpedig kilenc százalékkal. A járvány miatti korlátozások mindkét vendégkör márciusi forgalmát erősen visszavetették.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele 2020. első negyedévében – hatszázhatvanhárom millió forint – összességében közel öt százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Figyelemre méltó, hogy az elmaradás mértéke március hónapban viszont elérte a negyvennégy százalékot. Az árbevételen belül a szállásdíjak összege mintegy nyolc százalékkal nőtt, a vendéglátásé közel három, az egyéb szolgáltatásoké negyvenkét százalékkal csökkent az év első három hónapjában.

Kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma Tolna megyében (ezer)

2019

2020

Január

9,3

14,5

Február

11,5

17,1

Március

16,0

7,6

Forrás: KSH

Borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!