cukorrépa termelés

2020.12.10. 09:30

Kézzel kapálták, ötven hektáron

W. G.

Fotó: Szerző fotója

A kaposvári az egyetlen megmaradt hazai cukorgyár, az se magyar kézben van. A környékén, így Dombóvár térségében is jó néhányan foglalkoznak cukorrépa-termeléssel. Sokfelé látni az utak mentén felhalmozott – prizmába rakott – répát, még ilyenkor, december elején is. Nem árt ennek a hideg? Nem romlik a minősége?

Valamelyest romlik, de nem számottevően – mondja Marosi Zoltán szakcsi gazda. Előfordult már az is, hogy csak januárban szállították el az utolját. Ha bőséges a termés, elhúzódik a feldolgozás.

Az agrárvállalkozó 2000 óta foglalkozik cukorrépával, változó nagyságú területen. Az idén ötven hektárt foglalt el ez a növény nála. Sok vele a munka, többször kell például permetezni és kézzel kell kapálni, de közepes termés esetén is jövedelmezőbb, mint a gabona.

Egyébként – ismeretei szerint – a kaposvári gyár távolabbi, alföldi és kisalföldi termelőkkel is kapcsolatban áll. A szállítást vasúton és közúton is bonyolítják az év utolsó hónapjaiban. Országszerte mintegy 15 ezer hektár a cukorrépa vetésterülete.

Borítóképen: Prizmákban áll a répa a szakcsi bekötőút mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!