Innováció

2020.12.15. 19:10

Új típusú üzemanyaggal indult újra a hármas blokk

Kalmár Klaudia

Forrás: atomeromu.hu

A Paksi Atomerőmű hármas blokk tervezett főjavítása során a reaktor aktív zónájába tizennyolc módosított üzemanyag-kazettát helyeztek el – olvasható a Roszatom sajtóközleményében. A módosított üzemanyagot fokozatosan vezetik be az atomerőmű mind a négy blokkján.

Ennek megfelelően a zónaátrakások során az új típusú üzemanyag-kazetták részaránya fokozatosan növekszik majd. Az új típusú üzemanyag-kazetták lehetővé teszik a hűtőközegként és moderátorként szolgáló víz és az urántöltet arányának optimalizálását a reaktor aktív zónájában, melyeket TVEL Rt. állítja elő. Ez hatékonyabbá teszi az üzemanyag hasznosulását, és javítja a blokk üzemeltetésének gazdasági mutatóit.

– Az új típusú módosított üzemanyag bevezetése jelentősebb befektetés nélkül teszi lehetővé a blokkok gazdasági paramétereinek javítását. A reaktorokhoz aktívan fejlesztünk új konstrukciókat, illetve módosított üzemanyagot. Jelenleg különböző stádiumban van a finn Loviisa, a cseh Dukovany, a szlovákiai Mohi és Bohunicei Atomerőművek számára fejlesztett új üzemanyag bevezetése. Az új üzemanyagprojektek mind műszakilag, mind koncepciójukban jelentősen különböznek – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.

A Paksi Atomerőmű – Magyarország egyetlen atomerőműve – villamos teljesítménye mintegy kétezer megawatt. Jelenleg a paksi a világ egyetlen olyan nukleáris erőműve, amely tizenöt hónapos üzemanyagciklus szerint működik. A Paksi Atomerőmű üzemanyagciklust meghosszabbító projektje 2018-ban európai Innovációs Minőségdíjat is nyert nagyvállalati innovációk kategóriában.

Borítóképünkön: a primer kör csarnoka a paksi atomerőműben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!