adminisztratív könnyítések

2020.12.12. 15:00

Változik a családi gazdaságokról szóló törvény

Mauthner Ilona

2020.11.25 Szekszárd Piaci körkép a szekszárdi piacon. (neveket nem adtak meg) Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A jelenlegi közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaság egyesített formája, az őstermelők családi gazdasága (röviden ŐCSG) lesz a jövő évtől a működési forma. Adózásuk az őstermelőknél megszabott értéket többszörözi a résztvevők számával, a kedvezményes adózás felső értékhatára viszont nem haladhatja meg a 4 személyre számított összeget, tehát jelenleg megközelítőleg 80 millió forintot.

Új minősítő kategória jön létre a társasági formában működő gazdaságok számára. A minősítést azon gazdasági társaság, szövetkezet, vagy erdőbirtokossági társulat kaphatja meg, aminek tagjai egymással hozzátartozói láncolatban állnak, valamint kizárólag mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységet folytatnak. A minősítést a NAK-nál kell majd kérelmezni. A családi mezőgazdasági társaság, röviden CSMT tagjai – ugyanúgy, mint az őstermelők családi gazdaságainak tagjai – a termőföld adásvételeknél és haszonbérleteknél kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőséggel élhetnek.

A gazdasági társaságokból – függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e CSMT-minősítéssel vagy sem – adófizetés kötelezettsége nélkül kivehető a normatív támogatásként kapott összeg, a saját földért kapott bérleti díj, és a társaság által legalább 15 évig használt föld vételára vagy tőketörlesztése.

Megszűnik a fizikai őstermelői igazolvány. Megszűnik az őstermelői értékesítési betétlap érvényesítési funkciója. Aki 2020. december 31-én hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, az 2021. január 1-től is őstermelőnek minősül. Ha egy termelő az őstermelő nyilvántartásba felveteti magát, őstermelői tevékenysége megszüntetésének bejelentéséig őstermelő marad, így nem kell évente felkeresni a falugazdászt március 20-ig az őstermelői igazolvány meghosszabbítása miatt.

Akik 2020. december 31-én közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek, ők 2021. január 1-től ŐCSG-ként működnek. Akik 2020. december 31-én családi gazdaság tagjai voltak, jövő év elejétől személyükben őstermelőknek minősülnek, együttesen pedig ŐCSG-ként működnek tovább.

Borítóképünkön: az őstermelők számára több adminisztratív könnyítést is tartalmaz a családi gazdaságokról szóló törvény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!