NAV

2021.01.24. 10:00

Érdemes minél előbb kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot

Mauthner Ilona

Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatók mielőbb figyelembe vegyék a munkavállalóknak járó kedvezményeket, tájékoztatta lapunkat Mózsik Szilvia, a megyei adóigazgatóság sajtószóvivője.

A nyilatkozat akár online is kitölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján. Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. Bérszámfejtéskor a munkáltató a nyilatkozatnak megfelelően veszi figyelembe a munkavállalónak járó kedvezményeket. Aki már a januári fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt nyilatkoznia kell. Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.

Aki ügyfélkapuval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal rendelkezik, az adóelőleg-nyilatkozatot online is kitöltheti. Az adóhivatal a kitöltéshez is segítséget nyújt, az adóelőleg-nyilatkozatokat a nyilvántartásaiban szereplő adatokkal feltölti.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét a jogosultak az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre érvényesíthetik. Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5 ezer forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 ezer, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 ezer, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!