importáram

2021.01.11. 15:30

Majdnem megdőlt az előző évi rekord

Tolnai Népújság

20191113 Zámoly Illusztráció Nagyfeszültségű villanyvezetékek a település határában Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Nagy Norbert

Meghaladta a 40 százalékot az áramimport aránya a magyarországi felhasználásban december legnagyobb fogyasztású napján – közölte honlapján a Paks II. Atomerőmű Zrt. Az itthon termelt áram messze nem volt elég az év utolsó hónapjaiban a hazai igények kielégítésére. Az import villamosenergia aránya a magyarországi felhasználásban tartósan 30 százalék körül van, december legnagyobb fogyasztású napján pedig a negyvenet is meghaladta.

A magas import oka, hogy a késő őszi és a téli, szélcsendes és sokszor ködös, sötét hetekben, hónapokban – amikor sem a szélerőművek, sem a napelemek nem termelnek – az időjárásfüggő termelés ellátása nem jelentős. A hónap harmadik hetében közel nyolcvannyolcszor annyi áramot termeltek nukleáris, mint megújuló alapon. A tiszta villamosenergia-termelés feladata így decemberben is kizárólag a Paksi Atomerőműre hárult.

A csúcsterhelés közel hétezer megawatt volt, ezt december 15-én regisztrálták. Ebben az időpontban a megújuló energiaforrások közül a naperőművek nem termeltek, a szél­erőművek közel százharminc megawattot adtak, az atomerőmű bruttó teljesítménye kétezer megawatt volt. A határainkon túlról majdnem háromezer kilowattot kellett importálni, ami a csúcsterhelés negyven százalékát jelenti.

Tavaly ugyan nem dőlt meg az éves áramfogyasztási rekord – részben a járvány, illetve amiatt, hogy egyszer sem kellett nyáron hőségriadót elrendelni –, de a téli csúcsigény december 3-i, hétezer megawattos értéke alig maradt el a 2019 utolsó hónapjában regisztrálttól. Az áram iránti igény növekedésére továbbra is számítani lehet, hiszen mind több elektromos berendezést használnak, amit nem kompenzál, hogy egyre hatékonyabb az energiafelhasználásuk.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!