hanggal védik a vetést

2021.04.28. 19:10

Gázágyúval riasztják el a vaddisznókat a termőföldekről

Mauthner Ilona

2021.04.28 Decs. A decsi mezőőr Varga Pál mutatja a földekre kihelyezett hangágyút. Ezzel próbálják meg a gazdák elriasztani a vaddisznókat , hogy azok a frissen elvetett kukoricát ne tűrják ki a földből. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Nem csak a decsiek, de még a Szekszárd határában élők is panaszkodtak arra, hogy éjszakánként egy hangos, lövésszerű zajra ébrednek, ami időről időre ismétlődik. Varga Pál mezőőr segítségével utánajártunk, egyszerűen arról van szó, hogy gázágyúval védik a területüket a mezőgazdasági termelők.

Decs határában több ezer hektáron elvetették a kukoricát, és amíg a mag ki nem kel – ez szerencsés esetben 2-3 hét – védeni kell a vaddisznóktól a földbe vetett vetőmagot, mert az állatok kitúrják azt.

A nagy kárt megelőzve, a már említett gázágyúval védekeznek, illetve a mezőőrök, vadászok is járják a területet éjszakánként és riasztják el a vaddisznókat. A hangos zaj valóban nagyon kellemetlen lehet a környéken lakók számára, de nem törvénytelen, tette hozzá Varga Pál mezőőr. A vadvédelmi törvény ugyanis megengedi, hogy a gazdálkodók akár gázágyúval is megvédjék a területüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!