Agrárium

2021.05.30. 07:00

Hiányzik a meleg idő, lemaradásban a búza, a kukorica

Még több csapadékra és melegre lenne szükség az optimális fejlődéshez. Huszonnégy éve nem volt ilyen hideg az április és a május Tolna megyében, mint az idén. Tíz nappal vannak lemaradásban a növények, a kiültetett palánták sem akarnak fejlődni.

Mauthner Ilona

20210407 Báta Kocsis János (képen) bátai földműves mutatja a repcét és a búzát. És műtrágyázza is a növényeket a bátai határban. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

Több lépcsőben érkezett az eső, de még mindig hiányzik jócskán a földekről, mondta a Hauszknecht Ferenc, akinek a központi gazdasága Alsónána határában, egy majorban van. Idén főleg búzát, kukoricát, napraforgót vetettek. A kukoricát későn, mert hidegnek ítélték a talajt. Nagyon hiányzik a meleg a növényeknek, így a fejlődésük kicsit lemaradásban van, mondta a gazda.

Az időjárás idén sok gondot okoz, sokat fúj a szél, így a vegyszerezéseket, főleg a gyomirtás időpontját nagyon át kell gondolni. A hatvannyolc éves gazdálkodó fiával, Rolffal, és annak családjával együtt osztja be nap mint nap a munkafolyamatokat. A legtöbbször azzal kezdik, hogy megnézik, milyen idő várható aznap, illetve a következő napokban. Kedden a gyomirtást kezdték el, majd hagyták abba az erős szél miatt. Az így felszabadult időt a legelők kaszálásával töltötték, hiszen hízómarhákkal is foglalkoznak.

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök szerint legalább tíznapos lemaradásban vannak a szántóföldi növények, de a gyümölcsösök, szőlőültetvények is megérzik, hogy kevés a meleg idő. Bár az elmúlt napokban többször is volt csapadékos idő, legalább 90 milliméternyi eső hiányzik a megye szántóföldjeiből. Az őszi árpa már kalászol, és alapvetően egészséges az állomány, de szembetűnő a levélfoltosság, a lehullott csapadék és melegedés meghozza ezek terjedését.

A lisztharmat-fertőzöttség lassan emelkedik, a növekedésben levő növényállomány belsejében kedvező körülményeket talál a kórokozó. Az őszi búzánál a növekvő zöld tömeg erőteljes vonzó hatást gyakorol a vetésfehérítő bogárra, figyelni kell annak mennyiségére és a lárvák megjelenésére, tanácsolta dr. Gabi Géza. A kukorica és a napraforgó vetése már befejeződött, mindenhol sorol a növény, de nagyon lassan tud csak fejlődni, hiányzik neki a meleg idő.

Tafrina és monília gyötri a fákat

Bajban vannak a csonthéjasok. A kajszi mellett az őszibarackon is mutatkozik – szerencsére itt kisebb mértékű – fagy­kár. A tafrinás levélfodrosodás ellen védekezni kell. Az aktuális „csúnya képet” a meggyfákon láthatjuk, mondta dr. Gabi Géza. A kezeletlen fákon totális a moníliás fertőzöttség, ami a virágok és hajtások teljes mértékű leszáradását okozza. Sajnos ez a fa pusztulásához vezet. Ez csak arra példa, hogy mit tud tenni a kórokozó védekezés nélkül. A cseresznye gyümölcskezdeménye már elérte a zöldborsószem-nagyságot, kezdeni kell a cseresznyelégy elleni kezeléseket. Virágzik a dió, reméljük, az időjárás támogatja a kötődést.

A gyümölcsmolyok közül a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly repülése szinte megugrott a párnapos melegedés hatására. A szőlőskertekben a fakadó tőkék adnak biztató képet. A tarka szőlőmoly száma nő, a csapda naponta 10–15 közötti számban fog a rovarokból. Megyénkben a májusi hőmérséklet 4 fokkal alakult hidegebben a sokéves átlagnál.

Borítóképünk: Kocsis János bátai gazda műtrágyázza a repcét és az őszi búzát a bátai határban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!