gyümölcsös

2021.05.01. 09:30

Védekezni kell, támad a monília

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Esők után, két csapadékos nap között érdemes permetezni monília ellen a gyümölcsökben, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrármérnök. A kajszi- és az őszibarack már a legérzékenyebb állapotban van, de rövidesen a többi csonthéjas is eléri ezt a fejlettséget.

A március végi melegedés hatására felgyorsult a gyümölcstermő növények fejlődése, a hónap utolsó napjaiban mindenütt virágzásnak indult a mandula után a kajszi-, az őszibarack, kifakadt a meggy, a cseresznye, a birs, egérfüles állapotban van az alma és a körte. A szőlő rügyei duzzadnak, ahol későn metszettek, ott megindult a vesszővégeken a nedvfolyás.

Növényvédelmi szempontból a barackfák a legérzékenyebbek, különösen a moníliás virág- és hajtáselhalásra. Ilyenkor már a felmelegedés és a szárazság, de a nagyobb harmatképződés is elegendő a fák megfertőződéséhez.

A beteg virágokon keresztül bejut a kórokozó a hajtásokba és a vesszőbe, a végeredmény pedig a virágok és a vesszők, hajtások hirtelen elhalása. Feslő bimbós állapottól a sziromhullásig felszívódó készítményekkel érünk el megfelelő biológiai hatást. A jó hatékonyság előfeltétele a két-három alkalommal végzett kezelés.

Az alma egérfüles állapotában már fogékony a varasodásra. Az elmúlt napokban esett csapadék nagyon érzékennyé tette az almafákat is a növényvédelmi betegségekre, mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!