sérülékeny ökoszisztéma

2021.06.30. 20:00

A hőség, szárazság megviseli a halakat, pusztulnak a tavakban

A tartós hőség és a szárazság miatt bajban vannak a halastavakat üzemeltetők, a horgászegyesületek tagjai és a természetes tavak tulajdonosai is. A halak a felszín közelében „pipálnak”, gyakran úszó buborékokat is hagynak fent, ez főként kora reggel feltűnő.

Mauthner Ilona

20210630_Halgazdaság_Varsád_Katics Máté cégvezető és Szanics Ferenc halászmester tóbejárást tart Varsádon Czikkhalas kft területén_Fotó:_Tolnai Népújság _MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

A következő hetekre is hasonló időjárást, kánikulát jósolnak a meteorológusok, ami további veszélyforrást jelent a tavak élővilágára. Lehangoló hírek érkeznek a Velencei tó vagy Orfű környékéről is. Utána néztünk, mi a helyzet Tolnában.

A megye egyik legtöbb és legnagyobb halastavával Czikk László rendelkezik Varsád környékén. A vállalkozás cégvezetője, Katics Máté elmondta, utoljára májusban esett száz milliméternyi eső, ami akkor nagyon jól jött. Azóta elkerülték a környéket még a viharok is, a májusi csapadék pedig már eltűnt a halas tavakat összekötő patakokból is. Jelenleg nem tudnak mást tenni, mint, hogy folyamatosan monitorozzák a tavaikat, és spórolnak a vízzel.

A cégvezető szerint levegőztetni nem lehet a tavaikat, mert ezzel több kárt okoznának, mint amennyit nyernének. Kis lépéseket tudnak csak tenni, vigyáznak a víz ökoszisztémájára, egyelőre kezelhető a probléma, tette hozzá. Jelenleg 27 fokos a víz hőmérséklete, az optimális a 24 fok lenne. Náluk a legfontosabb halfajta a ponty, mely viszonylag jól viseli még ezt a meleget.

– Teljesen kiszolgáltatottak vagyunk az időjárásnak. Voltak aszályos nyaraink, de ilyenre mint az idei, nem emlékszem – mondta Katics Máté.

A Bonyhád melletti Széptölgyesen is hasonló a helyzet, mondta Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője. A megye egyik legnagyobb halastavában is szenvednek az uszonyosok. Náluk 29 fokos a víz hőmérséklete, ilyen melegben élénkül a halak anyagcseréje és több oxigénre lenne szükségük. Jelenleg még nem jelentős a halpusztulás, de az erős UV sugárzás sem használ, hiszen megöli a planktonokat.

A sekély tavak sérülékenysége nagy

A hínárképző növények és a moszatok is juttatnak a vízbe oxigént, de csak nappal, ugyanis az éjszaka folyamán a növényi szervezetek oxigént fogyasztanak a szakértők szerint. A hajnali, napfelkelte előtti időszakban kritikusan lecsökken az oldott oxigénszint, valamint a légnyomás változása miatt bekövetkezett gázfelszabadulás együttesen okozhatnak tömeges halpusztulást tavainkban.

A halak a felszín közelében „pipálnak”, gyakran úszó buborékokat is hagynak fent, ez főként kora reggel feltűnő. A sekély tavak sérülékenysége nagy, hiszen a csapadékhiányra és a hőmérséklet-ingadozásra „adott válasz” szinte kiszámíthatatlan.

Az utóbbi napokban több ötlet is felmerült a probléma kezelésére. Például, hogy tűzoltóautóval juttatnak vizet a tóba, vagy jet-ski-sekkel „kavartatják” fel a tavat, de ezek a módszerek csak pillanatnyi megoldást nyújthatnak, vagy még azt sem. A probléma hosszú távú megoldásának érdekében júliusban indul egy adatelemezéssel foglalkozó projekt.

Borítóképünkön: Katics Máté cégvezető és Szanics Ferenc halászmester tóbejárást tart Varsádon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!