megyei körkép

2021.06.14. 17:30

Kevés a szakember, de van már remény: képzik az utánpótlást

Eldugult a lefolyó, elromlott a mosógép, ki kellene festetni a lakást. Szakembert találni, időpontot egyeztetni nem könnyű, mert kevesen vannak, sok a munkájuk.

Mauthner Ilona

Hegesztő- és kőművesképzés a paksi I. Istvánban

Forrás: archív

Fotó: Makovics Kornél

Héder Lajos szekszárdi vízvezeték-szerelő elmondta, naponta két megbízást utasít el, mert így is reggel 7 órától késő estig dolgozik. Több munka egyszerűen nem fér bele az idejébe. Kevés a szerelő nemcsak Szekszárdon, de a környéken is, ráadásul minden ügyfélnek azonnal kellene a segítség. A kérdésre, hogy megéri-e itthon – és nem külföldön – dolgozni, Héder Lajos azt válaszolta, megéri, jól lehet keresni, de ez éppen abból adódik, hogy kevesen vannak a szakmában.

– A szolgáltatás területén vannak hiányosságok – mondta dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Bizonyos szakmákban nincs utánpótlás, ugyanakkor vannak területek, melyek az elmúlt pár évben divatosak lettek, ilyen a szakács, a cukrász vagy az építőipar területén az ács, a kőműves.

A rendszerváltás után fokozatosan csökkent a szakmák becsülete, a többség gimnáziumban, szakközépiskolában tanult tovább. Csak az ment szakiskolába, akinek rosszabb volt a bizonyítványa. Közben a képzett szakemberek nyugdíjba mentek, vagy a fiatalabbak külföldön vállaltak munkát. Az utóbbi években tapasztalható érdemi változás, most kezd a társadalomban tudatosulni, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. Nem beszélve arról, hogy az állam pénzzel is próbálja segíteni a pályaválasztást úgy, hogy jelentős ösztöndíjat biztosít annak, aki jól tanul a szakiskolákban – összegezte dr. Fischer Sándor.

Idén, a beiskolázási időszakban a nyolcadikos diákok közel húsz ágazat és több mint ötven szakma közül választhattak. Ugyanakkor fontos, hogy a szakképzési rendszerbe több ponton is beléphetnek a tanulni szándékozók. Azok a diákok is, akik most érettségiztek. Ők mintegy 30 technikumi képzés közül választhatnak nappali képzési formában. A felnőttek nem nappali keretek között is be tudnak kapcsolódni a szakmai képzésbe, szakmát, illetve a bizonyos munkakörök betöltésére jogosító szakképesítést szerezhetnek, tájékoztatta lapunkat a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kommunikációs előadója, Berekméryné Hargitai Éva.

Közel kilencszáz, most nyolcadik osztályos tanuló nyert felvételt az általa megjelölt intézménybe és ágazati képzésre a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákban a 2021/22-es tanévre vonatkozó beiskolázási adatok szerint.

A jelentkezők többsége a szakmát és érettségit is adó technikumi képzést részesítette előnyben. A több szakmát felölelő területek között most is népszerűnek bizonyult az informatika és távközlés, továbbá a szépészet ágazata. Az adatok alapján vonzó lehetőségnek tartják a fiatalok a rendészet és közigazgatás, a honvédelem, az építőipar, valamint a kereskedelem ágazatát is.

A most május–júniusban zajló szakmai vizsgákon a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó kilenc iskolában közel 800 tanuló adott, ad számot tudásáról.

Kevés a munkáskéz a borvidéken is

A szekszárdi borvidéken, Tolnán, Bonyhád környékén szinte folyamatosan keresik az agrár­vállalkozók a traktorosokat, a növényvédős szakembert, illetve a kétkezi munkásokat, akik a gyümölcsszedésnél, szőlőben a gyalogmunkában tudnának dolgozni. Embert szinte alig találni.

Ennek az az oka, hogy a szakemberek, illetve azok, akik szívesen dolgoznak, ha megfizetik őket, ráadásul meg is tehetik, mert nincsenek kötöttségeik, elmentek külföldre. Esetleg elhelyezkedtek egy hazai vállalatnál.

Ma már a traktoros is nagyon megbecsült szakma, hiszen ehhez részben gépészeti, részben informatikai ismeretekkel kell rendelkezni. Ahhoz, hogy a tulajdonos rábízza a gyakran ötven-hetvenmillió forintot érő, több száz lóerős gépeit egy fiatalra, biztosnak kell lennie abban, hogy érti a dolgát.

Borítókép: A megyében több helyen folyik képzés, például Pakson is (archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!