Nukleáris biztonság

2021.06.30. 19:10

Minősítésen esik majd át, aki bekapcsolódik

TN

20190711_ Mittler István, Paks II. Zrt. kommunikációs igazgató Tolnai Népújság KAPOTT KÉP!

Forrás: MW

Fotó: KAPOTT KÉP

A Paks II. projektbe bekapcsolódó szervezeteknek, személyeknek szigorú minősítésen kell átesniük, amennyiben tevékenységük érinti a nukleáris biztonságot. Amennyiben eredményes az audit, a Paks II. Zrt. meghatározott feladatra és időtartamra szóló minősítést ad ki – nyilatkozta Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója a TelePaks hírportálnak.

Egy nukleáris létesítménnyel kapcsolatosan feladatokat elvégezni csak a megfelelő kompetenciák, felkészültség és jártasság igazolása esetén lehetséges. Ez nemcsak szükségszerű, hanem az Atomtörvény és a vonatkozó kormányrendelet alapján kötelező is. A Paks II. Zrt. a többi hazai nukleáris engedélyes gyakorlatának figyelembevételével a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve saját eljárást alakított ki.

– A folyamat lényege a követelmények helyes meghatározása, majd az audit során objektív bizonyítékok alapján ezek igazolása. Mind a Paks II. Zrt., mind a fővállalkozó partnereire vonatkozóan kötelező a minősítés. Az eljárások során a cég irányítási rendszerének alkalmasságát, a megfelelő képzettséggel és tapasztalattal bíró munkatársak, valamint az eszközök, berendezések, speciális esetben szoftverek meglétét, alkalmasságát is vizsgálják. Csak meglevő képességeket tudunk elfogadni, terveket nem. Munkatársaink ez irányú tevékenysége az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett zajlik. Ez a hatóság képviselőinek a minősítő eljárásban való személyes részvételével, az eljárások dokumentumainak vizsgálatával, a minősítési tevékenység célellenőrzésével valósulhat meg – fejtette ki Mittler István.

Tekintve a projekt nagyságát, ez rendkívül erőforrás-igényes tevékenység, amit alapvetően a Paks II. Zrt. Minőségügyi és Minőségfelügyeleti Osztályának munkatársai végeznek. Munkájukat erre felkészült, kompetens, a hazai nukleáris létesítményekben gyakorlatot szerzett szakértő csapat segíti.

– A Paks II. által végzett minősítési tevékenység sajátossága, hogy szorosan kötődik az adott szerződésben meghatározott tevékenységhez. Az eljárást a szerződés részletei, feladatspecifikációja alapján végezzük, a kiadott minősítés pedig a szerződés határidejéhez igazodik – emelte ki a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

Borítóképünk: Mittler István tájékoztatott az eljárásról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!