Tolna megye

2021.07.25. 18:00

A fagy és a szárazság is felfelé hajtotta az árakat

M. I.

Elég kimenni a piacra, bemenni egy élelmiszerboltba, tapasztalhatjuk, többet fizetünk a zöldségekért, gyümölcsökért.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Ezen belül az élő állatok felvásárlási ára 6,5 százalékponttal ugrott meg, vagyis 3,5 százalékkal lettek drágábbak a tavaly májusinál.

A tej felvásárlási ára 7,5 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál, ami szintén jelentős, ez 2,6 százalékpontos élénkülés az előző hónap után. Az étkezési tyúktojásért 2,2 százalékkal kell többet fizetni. A zöldség, gyümölcs ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt idén. Ezen belül a sárgabarack, a meggy, a cseresznye, valamint a petrezselyemgyökér lett nagyon drága.

A búza felvásárlási ára 31,1 százalékkal, a kukoricáé 48,8 százalékkal emelkedett egy esztendő alatt, ez viszont az állattartók terheit növelte jelentősen. Az áremelkedés egyik oka a tavaszi fagy és a szárazság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!