Erőműbővítés

2021.07.08. 18:10

Csúcsokat dönthet a jövőben az áramfogyasztás

TN

Paks 20180203 MVM Paksi atomerõmû

Forrás: MW-archívum

Fotó: FOLDI D. ATTILA

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2030-ra már nyolcezer megawattos áramfogyasztási csúcsokat jelez – olvasható Paks II. oldalán.

Az elmúlt hetekben többször megdőlt a nyári bruttó áramfogyasztás rekordja Magyarországon. Először június 22-én hatezer-hatszáz megawattos csúcsot regisztráltak, egy nappal később, június 23-án újabb, hatezer-nyolcszáz megawattos történelmi nyári rekordot mértek, majd június 24-én ez is megdőlt, amikor hatezer-kilencszáz megawattot rögzítettek. Ez az érték száznyolcvan megawattal marad el a hétezer-egyszáz megawattos abszolút rendszerterhelési csúcstól.

A júniusi csúcsértékek a 18 óra utáni időszakban születtek, 27,7–30,2 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett. A kora esti órákban regisztrált rekordok időszakában a naperőművek a beépített kapacitásuk mindössze tíz-tizenöt százalékával tudtak hozzájárulni a villamosenergia-termeléshez, a június 24-i hatezer-kilencszáz megawattos rekordáramigény harminchét százalékát importból kellett fedezni. A nyári és téli rendszerterhelési csúcsok egyre inkább megközelítik egymást, így hazánk ezirányú karakterisztikája hasonló jegyeket kezd mutatni a mediterrán országokéval.

Húsz éve még mindössze négyezer-ötszáz megawatt, tíz éve pedig hatezer-kétszáz megawatt volt az éves nyári rendszerterhelési rekord. A villamosenergia-fogyasztás az életszínvonal emelkedését mutatja idehaza is, akárcsak máshol a világban, a jóléttel és a technikai fejlettséggel együtt növekszik.

Magyarországon az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás még mindig jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, mindössze fele például az osztrák értéknek. A klímaberendezések elterjedésével, az elektromos autók és a modern, energiahatékony hőszivattyús fűtés általánossá válásával számtalan új fogyasztó jelent meg a villamosenergia-rendszerben.

Az előrejelzések 2030-ra már nyolcezer megawattos abszolút csúcsokat mutatnak, és hosszabb távon további exponenciális növekedést vetítenek előre. A növekvő áramigény is igazolja, hogy a hazai nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartása az ellátásbiztonság szempontjából nemzeti érdek. TN

Borítóképünk: A Paksi Atomerőmű. Szükséges a bővítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!