Aratás

2021.07.08. 07:00

Magasak az árak, de igen gyenge a termés

Az árpa betakarítását követően megkezdődött a megyében a mezőgazdasági munkák közül az egyik legnagyobb, az őszi búza és a repce aratása. A gazdák gyengébb mennyiségre számítanak, ami leginkább az aszályos időnek és a hőségnek köszönhető.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A közutakon megszaporodtak a kombájnok és a terményt szállító lassú járművek, mindez jelzi, megkezdődött a megyében a búza és a repce aratása. Az első termésbecslés eredménye elég elkeserítő, kevés termett, viszont a minősége jó, ez a gazdálkodók véleménye.

A bátaszéki gazdálkodó, Schultz Péter agrármérnök elmondta, a gyengébb minőségű talajon vágták le eddig a búzát, a másik, jobb minőségű termőterületükön viszont még várnak, mert a szemek víztartalma még nem ideális. A gazdatársakkal beszélgetve annyit lehet tudni, kevesebb az átlagtermés a vártnál, noha a felvásárlási árak viszonylag magasak, de a kevesebb termés miatt nem lesz több bevételük a termelőknek. Ugyanakkor a műtrágya ára ismét emelkedett, lassan már megfizethetetlen lesz.

A Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, Krieser János, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, repcével kezdték idén is az aratást, lassan be is fejezik. Elképesztően gyenge a hektárra vetített átlag, alig 1,5 tonna. Ami nem is csoda, tette hozzá Krieser János, hiszen a szemek aszottak, idén eddig összesen ebben a térségben 130 milliméternyi eső hullott, ami sivatagi körülményeknek felel meg.

Pölöskei Lajos kombájnos Paks határában aratta néhány napja a gabonát
Fotó: Mártonfai Dénes

A hibridbúzájuk minősége kiváló, de a hektáronkénti 8–10 tonna helyett csak 5 tonna lett. A melegtől „megszorult” szemek hektolitersúlya 70–75-ös, a fehérje,- és sikértartalma is kiváló. Aki előszerződött a felvásárlóval a terményre, annak nincs választása, oda kell adnia a búzát, bár aki óvatosabb volt, az pár hónap múlva jobb árban reménykedhet.

Jelenleg a repce tonnájáért 185–192 ezer, az árpáért 60 ezer, de hallani 55 ezres ajánlatokról is, a búzáért pedig jelenleg 65 ezer forint körüli árat kínálnak a kereskedők. Aratás idején csak az adja el, aki nagyon meg van szorulva anyagilag – tette hozzá a szakember.

Guth István, a Teveli Mezőgazdasági Zrt. vezetője elmondta, a búzát és a repcét is elkezdték vágni. Köztudott, hogy a megyében ezen a környéken vannak a legkiválóbb termőföldek, és a csapadékelosztással is szerencsésebbek voltak az idén, mint például a Paks környékiek. Náluk a búza hektáronkénti átlagtermése 6 tonna, a repcéé pedig 3 tonna. Guth István elmondta, egy jobb évben a repce 5 tonnát is tud teremni, a búza pedig 8–9 tonnát.

Ők kötöttek előszerződést búzára, tonnánként 70 ezer forinttal, ami most jól hangzik, de kérdés, pár hónap múlva, amikorra kiderül, mennyire kevés termett országos szinten, milyen árakat kínálnak majd a kereskedők. Guth István hozzátette, a kukoricának, napraforgónak nagyon kellene az eső, ha a héten nem érkezik újabb csapadék, bajban lesznek ezek a növények.

Csak utólag derül ki, hogy ki kötött jó üzletet

Csak kevés gazdálkodó engedheti meg magának, hogy a terménye – legyen az búza, árpa, napraforgó vagy repce – nagy részét ne az aratás idején értékesítse. Ennek az az oka, hogy aki nem vett fel hitelt a vetésre és az azt követő munkákra, az a betakarítás idejére alaposan kimerül anyagilag, így nagyon kell a bevétel. Ugyanakkor köztudott, hogy aratáskor a legalacsonyabbak a terményárak. Van, aki bértárolással próbálkozik, de annak is vannak költségei.

Abban a legtöbben egyetértenek, az értékesítés legtöbbször lutri, nehéz megmondani előre, ki mikor jár jól. A termelők elmondták, a gyenge termés miatt a biztosítóhoz fordultak – hiszen minden évben jelentős összeget fizetnek be nekik – ott azt a tájékoztatást kapták, csak akkor fizetnek, ha a káruk ötven százaléknál nagyobb. Hiába örülnek tehát a viszonylag magas áraknak, ha a termény mennyisége kevés, illetve a gazdálkodáshoz szükséges anyagok – műtrágya, vetőmag, vegyszer, gépalkatrész – ára jelentősen emelkedett. Így a haszon a kereskedőkhöz vándorol.

Borítóképünkön: Bérdi József családi gazdálkodó vizsgálja a gabonát aratás közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!