Hirdetés

2021.09.27. 15:00

Mekkora törlesztőre kell számítani egy 20 milliós lakáshitelnél?

Lakáshitelre lenne szükséged, és szeretnéd tudni, hogy milyen költségekre számíthatsz? Kiválasztottad már az ingatlant, de 20 millió forint hiányzik még a vételárból? Megnéztük, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz egy 20 milliós lakáshitelnél.

PR-cikk

Young couple at the kitchen table, going over their expences, loans, financial situation and mortage statements

Forrás: MW

Fotó: Corepics VOF

A lakáshitelek rendkívül népszerűek hazánkban. Egyrészt mi magyarok a saját tulajdonú lakást mindennél fontosabbnak tartjuk, másrészt az ingatlan mindig is a kiemelkedően jó befektetésnek számított.. Mivel sokan nem rendelkeznek akkora összeggel, amiből egy ingatlant meg lehetne vásárolni, adja magát, hogy egy bankokhoz forduljunk lakáshitelért. De melyik bankot válasszuk? Hol kapjuk a legkedvezőbb hitelajánlatot? Egy kis segítség, hogy el tudj igazodni az ajánlatok között.

Mivel a bankok eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak, így a hitelek díjai is különböznek egymástól, és igen komoly különbségek lehetnek a teljes visszafizetendő összegek között. A THM, azaz a Teljes Hiteldíj Mutató alapján lehet kiszámolni azt, hogy mekkora lesz a hitel összköltsége, de fontos tudni, hogy ez csak a hitel alapvető költségeit tartalmazza, és ezen felül még lehetnek más kiadásaink is. Fontos tehát a hitelek összehasonlítása, amit megtehetsz a banknavigator.hu oldalon. Ez a néhány percet igénybe vevő művelet sok tízezer forintnyi megtakarítást eredményezhet a hosszú futamidő miatt. Megéri rászánni az időt.

Az átlagfizetés az utóbbi hónapokban körülbelül nettó kettőszázezer forint volt. Ez azért fontos, mert a hitelek kamatára a bankok kedvezményeket nyújthatnak, és ezek között van olyan is, amit a jövedelmed alapján határoznak meg. Egy átlagfizetéssel igényelt, 20 millió forintos lakáshitel 25 éves futamidővel ezek alapján már akár 3,78%-os Teljes Hiteldíj Mutató mellett is elérhető.

A fenti kondíciókkal igényelt lakáshitelnek nagyjából százezer forint a havi törlesztőrészlete, a teljes, visszafizetendő összeg pedig valamivel több lesz, mint 30 millió forint. Jól látható, hogy egy lakáshitelnél a költségek az eredetileg igényelt összeget jelentősen megnövelik. Nem mindegy tehát, hogy mennyire vagyunk előrelátóak, és hogy elég alaposan utánajárunk-e a lehetőségeinknek. Amennyiben lakáshitelre lenne szükséged, hogy megvalósíthasd az otthonteremtéssel kapcsolatos álmaidat, mindenképpen hasonlítsd össze a bankok ajánlatait. Aztán jövet a szerződéskötés, és a vásárlás. Aztán már csak költözni kell. Már csak el kell foglalni a család új rezidenciáját.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!