megyei körkép

2021.10.02. 07:00

Az élő sertés olcsó, a boltban kapható hús ára mégsem csökken

Mélyponton van az élősertés felvásárlási ára, állítják az állattartók. Jelenleg kilójáért 360–370 forintot fizetnek, noha egy évvel ezelőtt ötszáz forint felett is volt már ez az összeg. A helyzetet nehezíti, hogy nagyon megdrágult a takarmány, vagyis nem elég, hogy kevesebbet kap az állattartó a sertéséért, még többe is kerül neki a felnevelése.

Mauthner Ilona

2020.07.21. Szekszárd A felvásárlási ára alacsony, a bolti ára viszont drága a sertésnek. Ehhez a témához készült illusztrációs Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A múlt év közepétől szinte folyamatosan emelkedik a sertéshús ára az üzletekben. Vannak ugyan akciók a nagyobb boltokban, amikor pár száz forinttal olcsóbban lehet venni combot vagy karajt, de pár nap után visszaáll az ár a kilónkénti közel kétezer forintra. A vásárlók panaszkodnak, a sertéstartók is mérgelődnek, hiszen ilyen húsárak mellett nehéz megmagyarázni, hogy hónapok óta miért csökkent jelentősen az élő sertés ára.

Katasztrofális a helyzet, mondta dr. Reibling József, a faddi székhelyű Dunahyb Kft. állatorvosa, ügyvezető igazgatója. A nagyobb gond az, hogy még nyomott áron is alig viszik a disznót. Így a 110–130 kiló közötti állatok – a feldolgozóknak ez az ideális súly – idővel 150–160 kilóra híznak, ami már nem kelendő. Közben a felvásárlási árak is folyamatosan lefelé csúsztak. Dr. Reibling József elmondta, az utolsó szállítás átlagára kilónként 370 forintra jött ki. A szabadpiacon és a környékbeli kisebb vágóhidaknál pedig még ennél is kevesebbet fizetnek egy kiló élő sertésért. A helyzetet nehezíti, hogy a takarmány ára többszörösére emelkedett a tavalyi évhez képest. Ebből adódóan az olcsóbb sertés jóval többe is kerül az állattartó gazdának.

Lengyel Lórándtnak és családjának Németkéren van telepe, mint mondta, a malacok ára is csökkent, és nem is nagyon keresik őket. Míg a csúcs­időben 85 eurót (30 ezer forint körül) adtak egy 25 kilós állatért, addig most ugyanez 60 euró (21 ezer forint). Havonta ötmillió forint feletti a káruk. Lengyel Lórándt úgy tudja, főleg spanyol importból érkeznek a hazai piacra élő sertések, lényegesen olcsóbban, mint a hazaiak. A járvány miatt nem tudták időben elszállíttatni a Távol-Keletre a spanyol állattartók, és a nyakukon maradtak a túlsúlyos állatok.

Ilyen húsárak mellett nehéz megmagyarázni, hogy hónapok óta miért csökkent jelentősen az élő sertés ára

Sokan hagyják abba a sertéstartást, de az állomány felszámolása sem egyszerű, hiszen a sertéseknél 115 nap a vemhességi idő, mire piacra kerülhet a malac, eltelik összesen tíz hónap. Az általunk megkérdezett állattartók elmondták, talán tavaszig kitartanak, akkor lehet legközelebb számítani arra, hogy megmozdulnak az árak felfelé. Hazánkban jelenleg 166 ezer a tenyészkocák száma, de Hollandiában – mely a miénknél kisebb ország – 1 millió 50 ezer a számuk. A hazai piacon egyértelműen túlkínálat van, a fogyasztás is visszaesett a pandémia miatt, de az elmúlt hónapokban sem állt helyre a kereslet. Segítene, ha a Magyar Sertéstenyésztők Szövetségének ötletét minél előbb elfogadná a tárca, vagyis kamatmentes kölcsönt kapnának a sertést és malacot nevelő gazdálkodók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!