piaci körkép

2021.11.11. 13:30

Már szűkül a kínálat, fogynak a zöldségek, kevesebb az árus is

Leereszkedett a köd Szekszárdra szerdán reggel. Ez a nyomott hangulat volt jellemző a piacra is. Sütőtökből, paprikából, paradicsomból, almából és karfiolból volt bőséges a kínálat, de hétről hétre egyre kevesebb az árus és a vásárló is, mondták az emberek.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Ismét változtak az árak a múlt hetihez képest, most olcsóbb lett a paprika, a paradicsom, sőt a karfiol is. Érdemes tehát gyakrabban kijárni a piacra.

Sok őstermelő azonban utoljára árul, mint mondták, elfogyott a termék. Korábban még december elején is hoztak sütőtököt, naspolyát, idén azonban mindkettőből kevesebb termett az aszály miatt. – Elbúcsúztam az árusoktól és a vevőimtől is – mondta egyikük – idén már nem jövök árulni – tette hozzá.

Az egyik vidékről bejáró őstermelő karfiolt kínált, nagyon jó áron. Még kétszáz forintért is lehetett venni tőle egy-egy formásabb fejet, kis hibával. A karfiol mellett káposztát is árult. A babafej nagyságú káposztáiból fogyott a legtöbb.

A téli időszakban sokan tesznek el savanyú káposztát, így fogy belőle bőven. Aki viszont készen vásárolta volna a savanyú káposztát, az is jól járt, mert több helyen is árultak belőle. – Szombaton töltött káposztát főzök – mondta az egyik asszony, miközben meg is kóstolhatta az alapanyagot.

Almából, naspolyából és kevés szőlőből lehetett választania annak, aki gyümölcsre vágyott, illetve a kereskedőknél volt még mandarin, 900 forintos kilós áron, illetve a külföldről behozott szőlőnek 600 és 120 forint között mérték kilóját. A mézesek is kipakoltak, fogytak is a tele üvegek, ami az őszi krákogós időnek és a vírusnak is köszönhető.

Egy hatvan év körüli hölgy Sióagárdról jár be árusítani a szekszárdi piacra, neki is állandó, bérelt helye van. Igazi őstermelőként sütőtököt, csicsókát, tököt, spenótot, mangoldot árult. Mind mondta, kistermelőként azt hozza csak ide, ami otthon nem fogy el. Nagyon szeretik a vásárlók a szürke héjú sütőtököt, amit árul, a nagydobosi fajtát. Édes, gesztenyés sűrűségű. Lefagyasztott félkész termékeket is hozott, így tökfőzeléknek való gyalult tököt, spenótot.

A kisgyermekes anyukák is szívesen mennek hozzá vásárolni, mert tudják, hogy vegyszermentesek a portékái. Mint mondta, az idei év nem volt sikeres, kevés volt a gyümölcs, zöldség.

A füstölt termékeket árusítóknak is kialakult helyük van. Egy tolnai fiatalember elmondta, családi gazdaságban készülnek a kolbászok, szalonnák, sonkák, töpörtyű, kolbász és a házi zsír. Ez utóbbira is nagy a kereslet.

A vásárlók többsége azért jön ide, hogy egy kis „hazai ízt” vásároljanak, ami a régi, saját disznóvágásukat idézi. Ahogy hidegre fordult az idő, egyre többen vesznek hurkát és kolbászt is.

Piaci árak Szekszárdon november 10-én

Lecsónak való paprika kilója

350–450 Ft

Paradicsom

450–500 Ft

Kelkáposzta

450 Ft

Sütőtök

250–350 Ft

Burgonya

220–250 Ft

Alma

250–350 Ft

Naspolya

600–750 Ft

Fejes káposzta

250 Ft

Vöröshagyma

260 Ft

Csicsóka

450 Ft

Forrás: TN-gyűjtés

Borítókép: Igazi őszi hangulat fogadta a vásárlókat a szerdai piacnapon Szekszárdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!