sok a követelmény

2021.11.25. 07:00

Nem könnyű átállni a biogazdálkodásra, de érdemes lehet váltani

Hazánk új pályázatot hirdetett meg az unió terveivel összhangban, amely szerint 2030-ig 25 százalékra kell emelni az ökológiailag művelt területek arányát. Tolna megyében a biogazdálkodás jelenleg hat százalékon áll.

Mauthner Ilona

2021.11.23 Szekszárd. A szekszárdi Tescoban egy eladó mutogatja a bio gyümölcsöket. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Nagy kihívást, de egyben lehetőséget is jelent a hazai agrárium számára is a biogazdálkodás további támogatása, mivel jelenleg országosan 6,5–7 százalékos ez az arány. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. kutatásának az eredménye vegyes.

A kutatás egyebek között a hazai termelők és mezőgazdaságban dolgozó szakemberek, tanácsadók ökogazdálkodással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta, számolt be az eredményről az agrarszektor.hu.

A gazdák elenyésző hányadának (12 százalék) van elvi kifogása a biogazdálkodás, mint művelési forma ellen, ugyanakkor sokaknál további feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy ők is elkötelezzék magukat ebbe az irányba. Az elv és a gyakorlat közötti különbséget jól szemlélteti, hogy bár csak 12 százalék zárkózott el kategorikusan attól, hogy a biogazdálkodást másnak ajánlja, amikor a saját átállásukról kérdezték őket, már 35 százalék mondott nemet.

Ökológiai területek alakulása az országban

Év

Szántó

Zöldség

Szőlő

2005

17 875 ha

808 ha

955 ha

2011

19 866 ha

1619 ha

1923 ha

2020

30 294 ha

4133 ha

7867 ha

Forrás: KSH

Takácsné Kovács Anikó bátaszéki gazdálkodó évek óta foglalkozik ökogazdálkodással, még egy közösséget – a Bátaszéki Permakultúra Klub a nevük – is létrehoztak, melynek tagjai rendszeresen találkoznak, támogatják egymást. Takácsné Kovács Anikó elmondta, a lakosság részéről nőtt a kereslet a biotermékek iránt, a vírusok, betegségek ezt felgyorsították. A szemléletváltozás, a tudatformálás lenne a legfontosabb feladat, tette hozzá. Sajnos a hazai üzletekben csak kevés helyen lehet venni biozöldségeket, -gyümölcsöt. Egy-egy multi bevásárlóüzletben időnként van biobanán, -citrom. Takácsné Kovács Anikó elmondta, a környezetében sokan foglalkoznak biogazdálkodással, az itt megtermelt áru olcsóbb, mint a patikában megvett vitaminok, és egészségesebb is. És a termelésük közben még egy jót mozoghat is az ember, megspórolhatja ezzel a konditerembe járást.

Nagy fejlődés előtt a biogazdálkodás

A hazai agrártársadalom lélekben, szemléletben megérett a biogazdálkodás széleskörű, gyors terjedésére, mondta a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Roszik Péter. A felmérés további részeiből ugyanakkor kiderül, hogy sokak fejében hamis sztereotípiák élnek a biogazdálkodásról, illetve a félelmek egy része az elégtelen tájékozottságra vezethető vissza, amin a jövőben minden eszközzel változtatni kell. Jelenleg az országban a szántóföldi biogazdálkodás 30 ezer hektáron folyik. Mivel az ökológiai gazdálkodást az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja, és a két intézmény a célok mellé megfelelő forrásokat, magas szakmai színvonalú programokat is rendel. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője nem tartja elérhetetlennek a 25 százalékos célt. Ez és az agrárium párhuzamosan zajló informatikai, automatizálási forradalma alapvetően fogja megváltoztatni Európa és hazánk mezőgazdaságát a következő években.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!