Roszatom

2021.12.30. 11:09

Nyugati erőművek számára is gyártanak már üzemanyagot

TN

Négyzet keresztmetszetű kazettákat is gyártanak Fotó: Roszatom

A Roszatom nukleáris üzemagyaggyártó vállalata, a TVEL új gyáregységet létesített a nyugati országokban működő nyomottvizes – ilyenek a paksiak is – reaktorok számára készülő üzemanyagkazetták gyártására. Az új létesítménynek köszönhetően a TVEL képessé vált a négyzet keresztmetszetű üzemanyagkazetták különböző változatainak szállítására a PWR reaktorokkal működő atomerőművek számára. Mindez azért érdekes, mert az orosz gyártmányú nyomottvizes blokkokban, így Pakson is hatszögletű kazettákban vannak a dúsított uránt tartalmazó csövek, pálcák. A nukleáris üzemanyaggyártásban szerzett sokéves oroszországi tapasztalatnak köszönhetően az új projekt a legkorszerűbb berendezések és technológiák használatával a digitális megoldások széles körű alkalmazásával valósult meg. A nagyfokú automatizálás, a számos ellenőrzési művelet biztosítja a magas üzemanyag-minőséget a nyugati megrendelők követelményeinek megfelelően. 

– Bízunk benne, hogy termékeink felhasználása a megrendelőink számára lehetővé teszi a teljesítmény növelését a biztonság és megbízhatóság szavatolása mellett – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Üzemagyaggyártó Vállalat elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!