Körkép

2022.01.16. 15:40

A járvány okozott némi gondot a megyei vállalatoknak, intézményeknek

Saját szempontból gazdaságilag miként értékelhető a tavalyi esztendő? Mi várható az idei évtől? Mi jellemezte a humánerőforrás, a fejlesztés területét egy olyan időszakban, melyben a mindennapok része volt a járványveszély? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg a megye meghatározó vállalatait és intézményeit.

Szeri Árpád

Kólya József, a Tam-Bau Kft. ügyvezető igazgatója (balról), Tarr János, a Tarr Kft. ügyvezető igazgatója és Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja Fotók: M. D.

Tam-Bau Kft., Tamási: – Árbevételében, nyereségtartalmában és lekötöttségében egyaránt jól zárult a tavalyi év – vont mérleget Kólya József ügyvezető igazgató. – A humán­erőforrás tekintetében tartjuk a kilencven-száz közötti állandó dolgozói létszámot. A technikai oldalt tekintve komoly beruházásokat hajtottunk végre, például új földmunkagépekkel, tehergépkocsikkal is gyarapodtunk, betonacélüzemünkben új technológiai rendszert honosítottunk meg. A pandémia, amennyiben a dolgozói megbetegedésekről beszélünk, bennünket is érintett, szerencsére csekély százalékban, így minden feladatunknak eleget tudtunk tenni. Az első és második hullám visszaszorulása utáni gazdasági pezsgésből, fellendülésből vállalatunk is profitált. 


Az idei gazdasági esztendőben, ha lehet, a tavalyihoz képest még nagyobb beruházásokat tervezünk. Úgy a technológiai, mint eszközparki oldalról részben minőség fejlesztést, részben bővítést szeretnénk megvalósítani. Eddig minden alkalommal meghaladtuk az előző esztendőben nyújtott teljesítményt, tehát a 2022-es év is hasonló eredményre kötelez bennünket. 

Tarr Kft., Szekszárd: – Nem zártunk rossz évet, jóllehet a pandémia okán az általunk biztosított, díjmentes internetszolgáltatás bevételkiesést okozott – közölte Tarr János ügyvezető igazgató. – Cégünkön belül a járványveszélyt hatékonyan kezeltük, ennek köszönhetően „békeidőnek” megfelelő szolgáltatásokat nyújthattunk ügyfeleinknek. Miután ezek a szolgáltatások folyamatosak, ezért valamennyi kollégánkra folyamatosan szükség van. Azaz, létszámunkat nem csökkentettük. Egyelőre jelentősebb bővítést sem tervezünk. Még a pandémiánál maradva azt nyugtáztuk, hogy a korábbi, nagyjából harmincszázalékos gerinchálózati terhelés a járvány legerőteljesebb időszakában ötven százalékra emelkedett. Az előző évek fejlesztéseinek köszönhetően ez a jelentős emelkedés nem okozott gondot a működésben. 


Idén is folytatjuk a hálózat­átépítést. Ezeken a beruházásokon sok alvállalkozót foglalkoztatunk, tehát ebben az összefüggésben beszélhetünk létszámbővítésről, még ha az nem is közvetlenül a Tarr Kft.-nél jelentkezik. Munkánkkal kapcsolatban hozzánk szinte minden percben érkeznek lakossági visszajelzések. Nem én mondom, hanem az általunk felkért, bennünket átvizsgáló és értékelő cég, hogy ebben a kérdésben is jól vizsgáztunk.

 
Tolna Megyei Szakképzési Centrum, Szekszárd: – A rendelkezésre álló forrásoknak, valamint az iskolákkal közös jó gazdálkodásnak köszönhetően 2021-ben megoldott volt a finanszírozás a feladatok ellátásához, valamint fejlesztéseket is végre tudtunk hajtani – adott értékelést Dömötör Csaba kancellár. – A pandémia miatt az oktatást az elmúlt esztendőben online, illetve jelenléti formában is a hatályos járványügyi előírások követésével, az egészség megőrzését célzó intézkedések szigorú betartásával folytattuk. 


A szakképzési alapfeladatok ellátásához szükséges humán­erőforrás adott, kialakult, stabil oktatói gárdával dolgozunk. 


Szinte minden a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolában történt valamilyen fejlesztés az elmúlt évben. Szeptemberben a bonyhádi Perczel Mór Technikum és Kollégium az új tanévet már a megújult Jókai Mór utcai épületben kezdhette meg. Elkezdődött a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola épületének rekonstrukciója, valamint EU-s támogatással elindítottuk egy Ágazati Képzőközpont létrehozását a Specializált gép- és járműgyártás ágazat területén. 


Idén arra törekszünk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, kiegyensúlyozott gazdálkodással a színvonalas oktatás biztosításához szükséges működési feltételeket fenntartsuk, illetve újabb fejlesztések révén javítsuk. Szeptemberre a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola visszaköltözhet az immár felújított eredeti épületébe, ami nagyon nagy előrelépés lesz. Ugyanakkor nagy feladat lesz a dombóvári TMSZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium dísztermének helyreállítása.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!