Atomerőmű

2022.01.24. 09:30

A Roszatom tematikus hete a világkiállításon

A világ egyik vezető technológiai vállalataként a Roszatom tematikus hetet rendezett a Dubajban zajló Expo 2020 világkiállítás keretében „Fenntartható Jövőt Szolgáló Úttörő Technológiák” elnevezéssel.

TN

A tematikus héthez készült plakát (Forrás: rosatom.hu)

Január 17. és 24. között az egyhetes program az életminőség javítására és a globális társadalmi, gazdasági és környezeti kihívások kezelésének elősegítésére irányuló technológiák és alkalmazásuk széles körét mutatta be, ideértve a legújabb nukleáris innovációkat. A program az emberközpontú képzés alkalmazásával és a nemzetközi partnerkapcsolatokon alapuló mérnöki oktatás támogatásával kapcsolatos előadásokkal kezdődött. A fenntartható szállítás a program további fő témaköre. Az „Északi Tranzitfolyosó” című program során nemzetközi szakértők, köztük a Roszatom, a DP World és az Óceán Világtanács képviselői megvitatják a kereskedelmi szállítás lehetőségeit az északi-tengeri hajózási útvonalon.

A „Kis méretű moduláris reaktorok (SMR) napja” a hét másik központi eseménye volt. Az „SMR-nap” keretében a résztvevők megvitatták a technológia nyújtotta előnyöket, és azt, hogy milyen módon alkalmazható ez a technológia a világ legtávolabbi térségeiben. A konvencionális atomerőművekkel párhuzamosan a Roszatom a kis méretű moduláris reaktorok terén is vezető szerepet játszik a világon.

A január 21-i „Nulla nettó kibocsátás: eredmények, tapasztalatok és megközelítések” program a világ egyik legnagyobb kihívására, a dekarbonizációra összpontosított, és áttekintette a COP26 eredményeit. Az esemény során nemzetközi szakértők vitatták meg a klímaszabályozást, a nulla nettó kibocsátás alkalmazásához és eléréséhez szükséges lépéseket.

A résztvevőknek lehetőségük volt virtuális sétát tenni a legkorszerűbb orosz atomerőművekben. Bejárható volt a Belojarszki Atomerőmű, amelyben a világon egyedülálló módon kereskedelmi üzemben termelő gyorsneutronos reaktorokkal üzemelő blokkok találhatók, de a világon élen járó VVER-1200 technológiát képviselő novovoronyezsi és leningrádi erőművek blokkjai, és a világ egyetlen úszó atomerőműve is látható volt virtuálisan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!