Fagykár

2022.02.24. 12:30

Rügyeznek a barackfák, aggódnak a gazdák

Az elmúlt két év nem kedvezett a sárgabarack-ültetvényeseknek. A fák virágzásakor még nem volt semmi gond, majd az április eleji pár napos fagyos éjszaka elvitte a termést.

M. I.

Idén is ettől tartanak a termelők. Az elmúlt tíz napban szinte tavaszias meleg volt, a gyümölcsfákat már metszik a gazdák.

– Sajnos a korai barackfajtáknál már pirosbimbós állapotban vannak a fák. Ez azt jelenti, ha nem hűl le alaposabban az idő, akkor beindul a további rügyképződés – mondta Csapó Vince, bátaszéki gazdálkodó. A rügyképződés után pedig megkezdődhet a virágzás is. Tavaly március 10-e környékén már virágoztak a sárgabarackfák a korai tavasz miatt, és sajnos meg is lett a következménye. A tél ugyanis nem maradt el, csak későbbre tolódott.

A termelés magas kockázata miatt egyre égetőbb kérdés, hogy mely fajtákat mely alanyokon lehet sikeresen ter­meszteni – írta a magyarmezogazdasag.hu. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetének Ceglédi Kutatóállomása (és jogelődei) a több mint hetvenéves fennállása alatt 17 kajszibarackfajtát juttatott el a sikeres állami elismerésig. Az eltelt évtizedekben azonban megváltozott az alany- és fajtahasználat, a termelési rendszer. A klíma változékonysága újabb kihívások elé állítja a gyümölcsfákat mind ökológiai, mind növénykórtani szempontból. A kajszi fenntartható termesztését nagyban veszélyeztetik a gyakori tavaszi fagyok.

Ez egyre jobban megnehezíti a gazdák életét, helyenként három-négy évből csak egyszer lehet teljes értékű termést betakarítani. Nagy kérdés, hogy az alanyok mennyire befolyásolják a kajszifajták fagytűrését. A ceglédi kísérleti ültetvényen tavaly a fővirágzás ideje március 24. és 30. közé esett, ezt követően a fagyos hajnalok mínusz 4 és mínusz 7 fokot hoztak. A fagykár itt 34 százalékos volt az összes minta átlagában. A fagyokat a vizsgált évben a vad­kajszi viselte a legjobban, minden más alany számottevően rosszabb volt. A különböző technológiákra alapozott ültetvényfűtés (gyertya, légkeverés, direkt fűtés), a klasszikus füstölés, a növénykondicionáló szerek kijuttatása mellett előtérbe kerül a nemes kajszifajták fagytűrése is. Egy jó fagytűrő fajtát könnyebb megvédeni a tavaszi fagyoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!