Háború, szankciók

2022.03.09. 07:00

A sertéstartókra és az élelmiszerárakra is hat a konfliktus

Aggódnak a megyei sertéstartók is az orosz–ukrán konfliktus gazdasági következményei miatt.

Mauthner Ilona

Kevés a kereslet a malacokra, és a vágóállatok ára is visszaesett (illusztráció, fotó: MW)

Fotó: Zantleitner Ingrid

– A német piaci árakhoz igazodunk – mondta Lengyel Lórándt németkéri sertéstartó. – Egyelőre a forint gyengülése okozza a legnagyobb problémát. A háború leginkább a gabonafélék tőzsdei árának az emelkedésén keresztül hathat a megyei gazdálkodókra is. A mi vállalkozásunk főleg 25 kilós malacok előállításával és forgalmazásával foglalkozik, sajnos azt tapasztaljuk, hogy a vártnál kevesebben mernek belevágni a sertéstartásba, így visszaesett a kereslet. A vágóállatok ára (élősertés) visszaesett kilónként 420-450 forintra.

Ukrajna „gabona-nagyhatalom”, nem véletlen, hogy a kontinens éléskamrájának is nevezik, Oroszország pedig az energiaellátásban érdekelt. Ha az ukrán export leállna, akkor az elsősorban a közel-keleti országokat érintené érzékenyen, mivel ők búzakészleteiket a két ország termőterületéről szerzik be. De kérdéses még az is, hogy az élelmiszer-ellátás, a műtrágya, az energia és a sertéstartók helyzete hogyan fog alakulni az elkövetkezendő időben, nyilatkozták szakértők.

Sajnos nem a gabonapiac az egyetlen, ami bajba kerülhet, hiszen ha valóban leállnának a szállítások, akkor a nemzetközi terményárak határa a csillagos ég. Ez még jobban nehezítheti az amúgy sem fényes helyzetben lévő állattartók gazdálkodását, már most tonnánként 90 ezer forint a kukorica ára. 

– A sertéságazat másfél éve válságban van, a tavalyi év is erről szólt – mondta Lengyel Lórándt. – Az elmúlt pár év nyereségét a tavalyi év teljesen felemésztette, és nem tudni, hogy mikor lehet ennek az egésznek vége. Már a legtőkeerősebb cégek is bajban vannak.

Szerdán kaptuk a hírt, hogy a megye egyik jelentős sertéstartó telepe is nehéz helyzetbe került, felszámolást rendeltek el annál a banknál, ahol a beruházásra szánt pénzügyeiket kezelték. 

Tovább drágulhat az étolaj 

Egyes felmérések alapján a sertéstartók hatvan százaléka gondolkodott el azon, hogy felhagy a tevékenységével. Emellett a sertéspestis is sújtotta az ágazatot. A hazai boltokba leginkább spanyol sertéshús érkezik, és sajnos még mindig túlkínálat van a piacon. Ez az oka annak, hogy alacsonyak a megyében is a felvásárlási árak. Jelenleg 150 ezer körül lehet a magyar kocaállomány, ami el tudná látni a hazai szükségletet, ha nem jönne be import. Csak összehasonlításként, Hollandiában egymillió ez a szám. 

Az élelmiszer-termelőkre valószínűleg további nyomás nehezedik, mivel a kulcsfontosságú inputanyagok árai most tovább emelkednek. A két ország – Ukrajna és Oroszország – együttesen a világ búzaexportjának több mint negyedét adja, míg Ukrajna egyedül a napraforgóolaj-export közel felét teszi ki. Mindkettő kulcsfontosságú árucikk, amelyet számos élelmiszertermékben használnak. Ha a betakarítást és a feldolgozást akadályozzák a háború sújtotta Ukrajnában, az importőrök nehezen tudják majd pótolni a készleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!