Álhír terjed

2022.03.29. 13:13

Süli János: Nem lehetetlenül el a Paks II projekt

– Nem felel meg a valóságnak az a médiában megjelent információ, amely szerint a Roszatom a magyar kormánynak levelet küldött volna arról, hogy az orosz fél eláll a Paks II. projekt megvalósításától – erősítette meg a hírt lapunknak Süli János, a paksi atomerőmű fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter kedd délelőtt.

Gazsó Rita

Süli János (középen) cáfolta a baloldali értesülést Fotó: Molnár Gyula

Mint ismert, hétfőn az egyik internetes hírportál orosz forrásaikra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója levélben jelezte elállási szándékukat a magyar kormány felé. Az állítólagos nyilatkozatot idézték, amely szerint „Nem éri meg a szankciók miatt azt kockáztatni, hogy egy ilyen nagy beruházás megakadjon vagy végleg befagyjon, ezért Oroszország nem erőlteti tovább az új magyar atomerőmű építésének elkezdését”. Az álhír szerint, amelyet azután átvett a hazai baloldali médiumok jó része, vis maiorra hivatkoztak.

– Ahogy a Roszatom arról hétfőn tájékoztatott is, szó sincsen arról, hogy fel akarnák mondani a teljes projektszerződést, de valóban vis maior helyzetre hivatkozva arról tájékoztatták a magyar kormányt, hogy a szerződések részhatáridős teljesítésében fennakadást okozhatnak a háború okozta gondok, a munkaerő ideutaztatása az orosz-ukrán területről. Ez mindössze egy jogi lépés az ügyben, hogy ha később valamelyik munkafázis részhatáridejének betartásával gond lenne – hangsúlyozta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!