Olajos magvak

2022.04.29. 10:20

Óvatosak a termelők, kevesen szerződnek előre

Lassan befejezik a gazdák a tavaszi vetéseket megyénkben is, szerencsére a várva várt csapadék is megérkezett, úgy tűnik, javultak a terméskilátások.

M. I.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 Az ősszel vetett növényeket megviselte az aszály, de az utolsó pillanatban érkező eső még sokat javíthat a terméseredményeken. Ennek ellenére nem jellemző, hogy előre lekötnék a leendő terményt a gazdálkodók, pedig a felvásárlási árak most soha nem látott magasságokból indulnak. Április első hetében az egy évvel korábbinál 51 százalékkal magasabb – áfa és szállítási költség nélküli –, tonnánként átlagosan 257,3 ezer forintos termelői áron kereskedtek a repcemaggal, míg az ipari napraforgót 90 százalékkal drágábban, 276,3 ezer forintos tonnánkénti áron adták. 

– Már hallani 300 ezer forintos napraforgóárról – mondta Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is. Ennek ellenére nem kötnek le előre terményt a gazdák, mert kiszámíthatatlan, hogy milyen lesz a termés, és akkor éppen milyen áron veszik át a kereskedők. Ha lekötik előre a terményt, de kevesebb lesz a vártnál, akkor a termelőnek kell a hiányzó mennyiséget biztosítani – a szerződés szerinti összegben – saját költségén. Ma már minden Tolna megyei termelőt is érint a világgazdaságban folyó esemény, tette hozzá. 

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt kieső napraforgóolaj-export pótlására az importáló országok más olajok, így többek között a repceolaj felé fordultak, de ebből is korlátozott a kínálat, ami az árakat felfelé mozgatta. Az ukrajnai feldolgozóüzemek és az export leállása gondot okozott a növényi olajok piacán, mivel a napraforgóolaj beszerzési alternatívái nagyon korlátozottak, ezért az európai és az argentin napraforgóolaj árai március közepéig 60 százalékkal emelkedtek, ami az olajmag árát is magával húzta. 

A magas olajsavtartalmú napraforgómagot tonnánként 320,8 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot tonnánként 273,1 ezer forintért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők április első hetében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!