Mezőgazdaság

2022.06.12. 09:30

Kevesebb búza lesz, drágulásra kell számítani

Az elmúlt hetekben több hullámban érkezett megyénk fölé csapadék, ami sokat segített a már elvetett növényeknek. Ennek ellenére még mindig vízhiány tapasztalható a földeken.

M. I.

Hektáronként egy tonnával kevesebb búzatermésre számítanak idén a gazdálkodók (Fotó: MW)

Fotó: Czeglédi Zsolt

A korábbi súlyos aszály miatt országszerte 5 tonna alatti búzahozamokra számítanak a termelők hektáronként, ami körülbelül egy tonnával lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. Ennek oka, hogy még mindig hozzávetőleg 200 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.

A tonnánkénti búzaár (a tavaly júniusi 60-65 ezer forintos indulóárhoz képest) 140 ezer forintnál jár, ami szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a malom- és a sütőipar szereplőit. Mindeközben az energiaárak terén is elszabadult a pokol, a gabonafeldolgozók a megduplázódott villanyszámlát, a pékségek pedig a tavalyihoz képest ötször drágább gázszámlát említették. A cégvezetők egyetértettek abban – az agrarszektor.hu szerint –, aki nem tudja ezeket a pluszköltségeket minél gyorsabban elismertetni az áraiban, az pillanatok alatt tönkremegy. 

A közelmúltban tartott szakmai fórumokon is elhangzott, ma egy kiló búza ára 140 forint, ebből dolgozik a malom­ipar. Ez a liszt tekintetében azt jelenti, hogy hozzávetőleg 230 forintos kilónkénti átadási ár fog hozzá tartozni. Ha ezt az árréssel és az áfával megnövelik, akkor közel 300 forint feletti lisztárak realizálódnak a boltokban. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint júliustól további 40 százalékos lisztáremelés lép életbe. Ennek hatása tovagyűrűzik a malomipartól a sütőiparig a teljes vertikumon. Kérdés, ezt hogyan tudják majd az érintettek érvényesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!