Növényvédelem

2022.06.08. 17:25

Támadásba lendült a lisztharmat!

Virágzik a szőlő a megye borvidékein. Ilyenkor a legérzékenyebb az ültetvény a betegségekre, amelyeknek most a változékony időjárás nagyon is kedvez. A lisztharmat tünetei már szinte mindenhol megjelentek. A blokkszerű permetezéseket tíznaponta ismételni kell, ha szép, egészséges szőlőt szeretnének a gazdák szüretelni.

Mauthner Ilona

Most hektáronként minimum 400 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni (Fotó: MD)

A változékony időjárásban a szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. A hajnali hőmérsékletek most már 17 fok körül vannak, és napközben 26–30 fok mérhető. Májusban eddig két hőségnap is volt, amikor a levegő hőmérséklete 30 fok fölé melegedett. Ez most kedvező a szőlő számára, így az elmúlt napokban a fejlődés gyorsan haladt előre, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédő szakmérnök. A múlt hét közepén megjelentek az első virágok is, elsősorban a kékfrankos és a kadarka szőlőkben. Jelenleg ötvenszázalékos virágzásban van a szőlő. A melegedő időjárásban várhatóan nem lesz elhúzódó ez a folyamat. 

A lisztharmat levéltünetei megjelentek a borvidék ültetvényeiben. Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó „előkészületi időszaknak” számíthat a múlt héten tapasztalt esősebb, zivataros idő. 

További csapadék esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre. Helyenként az erős hajtásnövekedés miatt sűrű lombozat alakult ki a virágzásra. Ezeken a helyeken fokozottan figyelni kell a zöldmunkák időbeni elvégzésére, mert a befülledő árnyékos részeken a kötés gyenge lesz, a gombabetegségek pedig erősek. 

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, állandó jelleggel – 7-10 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. 

A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen, tanácsolta a szakember. Várhatóan a lisztharmat hirtelen és erősen fog berobbanni a virágzás alatt vagy közvetlenül utána. 

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge, de még tart. Emellett a nyerges szőlőmoly is rajzik. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. 

Május harmadik dekádjában sajnos egy vihar jeget is hozott. Főleg Bátaszék, Báta térsége volt érintett a szőlőültetvények esetében. A jégverést kapott részeken a réz és a folpet hatóanyagok használata javasolt. Ezek beszárítják és fertőtlenítik a sérült részeket, meggátolják a gombás és baktériumos betegségek fellépését vagy terjedését. A mostani időszakban hektáronként 300 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. 
 

A meteorológiai állomások által mért adatok május 27. és június 3. között 
 

 Heti átlaghőmérsékletCsapadékösszeg(°C)(mm)
Szekszárd16,420  
Iván-völgy16,219  
Bati-kereszt16,119  
Kajmád16,222  
Görögszó16,719  
Bátaszék16,528  
Paks15,812  
Bonyhád15,915  
Forrás: Szőlő növényvédelmi előrejelzés    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!