Növekednek a költségek

2022.07.11. 17:25

Rövid lesz az idén a dinnyeszezon

Ahogy ígérték a termelők, úgy lett, július 10-e környékére beérett a megyében a szabadföldi görögdinnye. A minősége kiváló, viszont a mennyisége kevés lesz, mert az ország keleti felében a nagy szárazság miatt fele termés lett. A termelők szerint rövid lesz az idei szezon.

Mauthner Ilona

Július elejére beérett a megyében a szabadföldi görög dinnye. (Fotó: Mártonfai D.)

Fotó: Denes Martonfai

Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel a megyében. A nagy meleg kedvezett a dinnye érésének, így július elejére be is érett a nagyon várt szabadföldi gyümölcs. Bognár János szedresi termelő, aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, több évtizede foglalkozik a dinnye termesz­tésével. Tőle kérdeztük, hogyan áll most a hazai dinnye.

– A május ellenünk volt,  június második fele azonban sokat segített a dinnyetermelőknek. Nagyon bíztunk benne, hogy július 10-e környékére már nagy tételben tudunk szállítani az üzletekbe, nagybani piacra. A napokban a meggyesegyházi termelőkkel is beszéltem, akik azt mondták feléjük nagyon nagy a baj, az aszály miatt ahol nem tudták öntözni a növényt, ott elpusztult. Emiatt kevesebb dinnye lesz a piacon és rövidebb lesz a szezon is a vártnál. Nagyon meg kellene becsülniük a vásárlóknak a hazai dinnyét az idén, mert nem sokáig élvezhetik a hűsítő hatását.

Bognár János azt is elmondta, jelenleg egy kiló sárgadinnyéért 200, a hazai görögdinnyéért  180-250 forintot adnak a kereskedők, amire ők nyilván ráteszik a saját hasznukat is. Ha a kilónkénti felvásárlási ár 150 forint alá csökken, akkor már ráfizetéses lesz idén a dinnye.

Dinnyeszezonban a gazdák hajnali fél hatkor már a földeken vannak, családtagokkal, segítőkkel járják a kijelölt területet és nézik, válogatják, melyik dinnye alkalmas arra, hogy leszedjék. Ehhez a munkához érteni kell, ugyanakkor nehéz fizikai megterhelés is, hiszen esetenként tíz kilós példányokat kell emelgetni és felpakolni a járművekre.

A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. A Tolna megyei dinnyetermesztők sok mindent megéltek az elmúlt évtizedek alatt: értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, az olasz és a spanyol import árletörő hatását. Valaha több száz hektáron termelték a legkorábban érő fajtákat, amely több tucat családnak nyújtott megélhetést megyénkben. Azonban néhány egymást követő évben rossz szériába kerültek, a ráfizetéses gazdálkodás más útra terelte egy részüket.

A dinnyében sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, emellett sok B6-vitamin, niacin, folsav, vas és mangán is van benne Milyen a jó dinnye? – kérdezi az ember a kereskedőt, mielőtt választ egyet. Csak kevesen árulják el, mit is kell nézni a gyümölcsön. Először is a színét. A csíkos fajtánál, ha a sárga szín túl élénk, akkor még nem elég érett a gyümölcs, ha a kacs vágása már beszáradt, az azt jelenti, hogy nem friss a dinnye. A termelő szerint más a dinnye a földön, és más az asztalon. A termőföldön könnyebb megállapítani, melyik érett, melyik nem. Az viszont biztos, hogy nagyon egészséges ez a gyümölcs, többek között az agy működéséhez és a látáshoz szükséges anyagok találhatók benne.

Szereti-e a hazai görögdinnyét?

Török Andrea (Fotó: M. D.

Török Andrea: – Szeretni szeretem, de még nagyon drágának tartom. Így majd akkor veszek belőle, ha olcsóbb lesz. Ráadásul olyan házban lakunk a harmadik emeleten, ahol nincs lift, így hazacipelni sem könnyű egy ilyen nagy és nehéz gyümölcsöt. Amikor nagy meleg van, akkor azért vásárolunk belőle. Kár, hogy az üzletekben nem lehet venni negyed dinnyét, csak egészet.

Franek Dominik (Fotó: M. D.

Franek Dominik: – Nagyon ritkán szokott otthon lenni dinnye, ha van is, az mindig apám dolga. Ő szokta megvenni és hazacipelni. Szeretjük a görögdinnyét, főleg kánikulában, de macerás hazavinni, mert nehéz és nagy darab. Amikor nyaralunk, például a Balatonnál, akkor viszont szívesen eszünk dinnyét, az sem baj, ha a leve lefolyik. Ez egy ilyen gyümölcs.

Milák Máté (Fotó: M. D.)

Milák Máté: – Nagyon szeretjük a dinnyét, gyakran vásárolunk is belőle. Nehéz eltalálni milyen belül, sokszor kopogtatom, hallgatom a kongását és próbálom kitalálni elég érett-e. Volt már amikor melléfogtunk. Sajnos csak kevés helyen lehet meglékeltetni vagy elvágatni. Nyáron nagyon sokszor veszünk belőle, remek szomjoltó és tele van vitaminnal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!