Szekszárd

2022.08.25. 17:05

Határozatképes volt a csütörtöki közgyűlés

A szekszárdi közgyűlés csütörtöki tanácskozása zárt üléssel kezdődött, és fél óra alatt öt napirendi pontban hozott döntést a testület. A nyilvános ülés első és egyben leghosszabban vitatott témája a szociálisan rászorulók tűzifájának biztosítása volt.

S. B. M.

Több fontos kérdésben is döntést hozott a szekszárdi közgyűlés csütörtökön (Fotó: Kiss Albert)

A víziközmű rendszer további üzemeltetése érdekében kezdeményezzük, hogy az állam vegye át az E.R.Ö.V. (Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt.) tulajdonjogát – mondta a zárt üléssel kapcsolatban dr. Gábor Ferenc jegyző. – Mindenki tisztán látja, mennyire megemelkedtek az energiaárak. Sajnos az E.R.Ö.V nagy szállítói tartozást halmozott fel, mióta többszörösére emelkedett a villamos áram díja.

Erre való tekintettel az önkormányzatnak nyilatkoznia kellett, hogy ezt a tartozást rendezi-e, illetve a további finanszírozást vállalja-e saját forrásból, vagy átadja az államnak a tulajdonjogot és az üzemeltetést. A közgyűlés tagjai nagy többséggel ez utóbbit támogatták. Ennek a folyamatnak az elején vagyunk, szándéknyilatkozatot fogadtunk el, és folynak majd a tárgyalások, hogy milyen feltételek mellett ki és hogyan veszi át az üzemeltetést.

Dr. Gábor Ferenc jegyző a nyílt ülésen szólt arról, hogy az energiaárak elszabadulása a tűzifa beszerzési költségét sem kímélte. A rászorulóknak a szokásos módon szeretnék a két köbméter tűzifát biztosítani, ám a legolcsóbb erdészeti köbméter ár jelenleg harminckétezer forint. A kisebb beszállítók ezt az díjat nagy valószínűséggel nem tudják tartani. Ezért az árért szálfát és kuglifát tudnak beszerezni az arra rászorulóknak.

Faragó Zsolt, az ÉSZ képviselője jelezte, hogy a rászorulók aligha tudnak fát hasogatni, ezért ez nem járható, mindenképpen hasított fára van szüksége az idős és javarészt egyedül élő embereknek. Máté Péter Fidesz-frakció-vezető is egyetértett abban, hogy méterfát és kuglifát nem adhatnak a rászorulóknak, az nagy fokú visszalépés lenne. Murvai Árpád is ez támogatta, valamint felvetette, hogy a Szekszárdi Vasárnap önkormányzati hetilap kiadását függesszék fel, és az ebből megmaradt forrást csoportosítsák át a tűzifa beszerzéshez, illetve a karácsonyi csomagok bővítéséhez.

A közgyűlés egyetértett abban, hogy a rászorulók nem kaphatnak rosszabb minőségű tűzifát, mint eddig. Végül megszavazták, hogy két külön árajánlat bekérése után tovább mérlegeljenek, és a beszerzést majd annak fényében indítsák el. Ugyan a szükséges mennyiséget nem tudta pontosan meghatározni a testület, arra a tavalyiból lehet következtetni, ami nagyjából háromszázötben köbméter volt. Ezzel a beszerzés még nem indítható el, de előkalkulációnak megfelel.

A határozati javaslat módosításához felmerült, hogy kérjenek árajánlatot szálfára és hasított tűzifára is, így látni lehet, mi a kettő közötti árdifferencia. A szálfa feldolgozásához pedig szolgáltatási árajánlatot lehet bekérni, így látni lehet, melyik verzió a költséghatékonyabb.

A tűzifakérdés után a szépkorúak karácsonyi támogatásáról szóló előterjesztést is alaposan körbejárta a közgyűlés. Korábban kétezer forint értékű csomagot kapott minden szekszárdi lakóhellyel rendelkező hatvankét év feletti. Végül a képviselők négyezer forintban állapodtak meg, az ehhez szükséges anyagi forrás előteremtésére pedig várják a javaslatokat a következő alkalomra.

Szó esett az I. Béla Gimnázium tanulóinak támogatásáról, akik a 2022. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi versenyét megnyerték, így kijutottak a svéd fővárosban tartandó döntőre. A közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy százötvenezer forinttal járul hozzá az önkormányzat az utazási költségek finanszírozásához.

A képviselők elfogadták, hogy a város és az Országos Mentőszolgálat közös megállapodást kössön a központi orvosi és háziorvosi ügyelet közös diszpécser szolgálatának ellátására. Így biztosítani tudják, hogy a beteg a lehető legrövidebb idő alatt ellátásban részesüljön.

Elfogadta a testület a Szerencsejáték Zrt. hatvan millió forintos játszótér beruházásra vonatkozó felajánlását. A jövőbeni játszótér különlegessége, hogy mozgássérült gyerekek számára speciális játékokat helyeznek majd el. A várostól egyetlen dolgot kér a társaság, hogy az ivóvizet biztosítsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!