Átadó

2022.09.15. 17:14

Felavatták a Tolnatej Zrt. ötmilliárd forintból épült üzemcsarnokát

Avató ünnep volt csütörtökön Szekszárdon, Magyarország legnagyobb félkemény sajtot gyártó társaságánál a Tolnatej Zrt-nél. Az ünnepségen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Befejeződött az az ötmilliárd forintos beruházás, amelynek eredményeként új üzemcsarnokban, a világszínvonalon is legkorszerűbb gépsoron készül a sajt a a Tolnatej Zrt-nél.

Az avató ünnepségen először Horváth István, a térség országgyűlési képviselője méltatta a társaság fejlődését. A vállalat 16 milliárd forintos korszerűsítésének középső szakasza zárult le most, amelynek célja, hogy a Tolnatej Zrt. az ország meghatározó élelmiszeripari cége legyen a jövőben is. Elmondta, az 530 dolgozónak munkát adó, évi 260 millió liter tejet feldolgozó vállalat 100 tehenészettel áll kapcsolatban, ezzel mintegy további másfél ezer család megélhetését segíti.

Fontos az is, folytatta, hogy az üzletek polcain ott legyenek az itt készült termékek, hogy a vásárlók hazai termékeket kapjanak. Ez is célja annak a tudatos gazdaságpolitikának, amelynek során, 2015 óta a kormány intenzívebben támogatja a versenyképes termékeket előállító nagyvállalatokat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, a járványhelyzet is bizonyította az önellátás fontosságát. Viszont ezt csak akkor lehet megvalósítani, ha sikerül megőrizni, sőt, javítani versenyképességünket. Mivel a hazai tejfeldolgozás az egyik legkevésbé jövedelmező élelmiszeripari tevékenység, szükséges a korszerűsítése. Különben extrém magasak lennének a költségek, s az energiaárak növekedése még súlyosabban érintené az ágazatot.

Agrárszakemberként természetesen szólt az alapanyagot előállító mezőgazdaságról is, amelyet most az aszály is sújt. Ez a tejipart is érinti, hisz a szárazság miatt kiégtek a legelők, kevesebb a takarmány. Szerinte az önköltség növekedése nagyon sokszor nem jelenik meg a boltok polcain lévő termékek egyébként emelkedő áraiban. Ezért fontos a hatékonyság növelése, amit segít a most felavatott új üzem.

– Óriási mérföldkő ez a mai nap – mondta ünnepi beszédében Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója. Az új üzemmel tudják megerősíteni azt a pozíciót, amelyet a társaság kivívott magának nemcsak a magyar tejpiacon, hanem szerte a világon. Fontos, folytatta, a generációkon átívelő szakmaiság, hiszen édesapja volt az, aki negyven évvel ezelőtt lerakta a legmodernebb hazai sajtüzem alapját Szekszárdon. Ma már 13 megyéből ideszállított tejet dolgoznak fel, s elődeik példáját követve döntöttek a fejlesztésről, amelynek során létrehozták Közép-Kelet Európa legnagyobb kapacitású, félkemény sajtot gyártó nagyüzemét, amely évi 20 millió kilogramm sajt előállítására képes, kielégítve a folyamatosan szigorodó minőségi és élelmiszerbiztonsági követelményeket, s hatékonyan felhasználva az egyre szűkösebben rendelkezésre álló erőforrásokat. Az alacsony munkaerő-igény, a hatékony energiafelhasználás és csökkenő karbantartási költségek mellett a javuló minőség lehetővé teszi versenyelőnyük megtartását.

Mindezt a kormány kétmilliárd forintos támogatásával tudták megvalósítani. A beruházás pedig folytatódik, hiszen az ünnepség is a a majdani bővítést jelző oszlopsor között felállított sátorban volt. Itt épül az Innovációs Minisztérium 1,3 milliárdos támogatásával az a 8500 négyzetméteres csarnok, ahol a sajt további feldolgozását, csomagolását végzik majd.

Az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar heroikus küzdelmet folytat az éghajlatváltozás kihívásaival, a gyorsuló ütemben emelkedő költségekkel, az energia és az alapanyagok növekvő árával, valamint az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók okozta inflációval és energiaválsággal is. Ebben a nehéz helyzetben meghozta eredményét, hogy a kormány stratégiai kérdésként kezelte a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztését. A mezőgazdaság termelési értéke 2010 óta 30, az élelmiszergazdaságé 16 százalékkal növekedett, ami az Európa Unióban a legjobb eredmény.

A beszédeket követően az új üzem oldalán elhelyezendő emléktáblát avattak. Ezen pedig az áll, hogy az új üzemcsarnokot a Tolnatej Zrt. alapjait lerakó Koller Ferencről nevezik el. Ez meglepetés volt az üzem vezetését évekkel ezelőtt gyermekeinek átadó korábbi vezérigazgató számára, aki, keresve a szavakat, megköszönte ezt a számára – ahogy ő mondta – túlzott elismerést.

Ezt követően az ünnepség résztvevői megtekintették az új üzemet, s volt még egy ünnepi aktus: egy, az üzemcsarnokot ábrázoló tortát szelt meg Koller Ferenc és Koller Attila, valamint a vezérigazgató-helyettes Horváth György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!