Atomerőmű

2022.09.28. 21:06

Időben megérkeztek a paksi fűtőelemek

A Paksi Atomerőmű megnyugtató, kiszámítható, biztos működése, ezáltal Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított – jelentette ki Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött videójában.

TEOL (MW)

A paksi atomerőmű (forrás: atomeromu.mvm.hu)

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, mindkét szeptemberi fűtőelem-szállítást abszolválni tudtuk, reggel megérkezett Paksra a második szeptemberi szállítmány is. Ez a válságos energiaellátási helyzet kiemeli az új partnerek keresésének szükségességét és jelentőségét, ezért szerdán Kazahsztánban, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri tanácsülésén vett részt a tárcavezető.

Szijjártó Péter kazah és azeri kollégájával külön is tárgyalt arról, hogy milyen új, a kaukázusi térségből származó energiaforrások lehetnek hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából. A külügyminiszter felidézte, hogy az Ukrajnában zajló háború és a brüsszeli szankciós intézkedések miatt jelentős energiaellátási válság alakult ki nemcsak Európában, hanem a világ jelentős részén.

Emmanuel Macron francia elnök is arról beszélt a napokban, az energiaválság miatt felgyorsítanák a megújuló energiaforrások telepítését és az új atomerőművek építését, továbbá minden felmerülő, az atomenergiára vonatkozó szankciót kapásból elutasítanak. Robert Habeck, Németország alkancellárja és gazdasági minisztere bejelentette, az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében egyelőre mégsem zárják be a két utolsó németországi atomerőművüket, hanem 2023 áprilisáig meghosszabbíthatják üzemeltetésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!