Atomenergia

2022.10.23. 18:10

Nemzetközi szeminárium házigazdája volt Paks II.

A Paks II. Zrt.-vel együttműködve rendezte meg szakmai tréningjét Budapesten a European Utility Requirements (EUR) szervezet.

TEOL

Jákli Gergely (jobbról), a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a nemzetközi hallgatóságot (Forrás: paks2.hu)

Az új atomerőművi projektekre vonatkozó szabványok megalkotását és folytonos aktualizálását végző EUR szervezet kétnapos, angol nyelvű képzést szervezett a Paks II. Zrt.-vel együttműködve. A Budapesten tartott tréningen tíz országból százhúsz, nukleáris iparban dolgozó szakember vett részt - olvasható a Paks II. Zrt. honlapján.

A többek között francia, finn, spanyol, cseh, lengyel, belga és török szakemberekből álló hallgatóságot Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte, kiemelve a tudásmegosztás és a nemzetközi együttműködés fontosságát. Elmondta, hogy a társaság épít a nemzetközi tapasztalatokra, megfelel a szabványoknak és elvárásoknak, és aktív szerepet vállal a nemzetközi szakmai párbeszédben.

– Ez egy nemzetközi beruházás, amiben orosz partnerünk, a Roszatom mellett számos nemzetközi piaci szereplő is részt vesz a beruházásban. Célunk, hogy a nemzetközi javaslatokat beépítve a projektünkbe, a lehető legjobb és legbiztonságosabb atomerőművet építsük – fogalmazott Jákli Gergely. Hozzáfűzte, hogy Magyarországon is igen komoly szakmai tudás halmozódott fel az atomenergetika terén, amely méltán ad okot büszkeségre.

Jákli Gergely kitért arra is, hogy különösen most, az energiaválság idején fontos szempont, hogy egy atomerőmű mikor kezdi meg a működést. Éppen ezért a Paks II. projekt felgyorsítása a cél, de ez sem írhatja felül a nukleáris ipar legfontosabb szempontját – ez pedig a biztonság.

A szemináriumon, amelynek házigazdája Pásztor Imre műszaki főmérnök, az EUR vezető testületének tagja volt, aki előadásában a biztonsági osztályba sorolásra vonatkozó követelményeket ismertette. Túri Tamás irányítástechnikai osztályvezető az irányítástechnikát, illetve az ember és gép kapcsolatát érintő szabványokról tartott előadást, Nyárádi Balázs vezető szekunderköri szakértő pedig a turbinaszigeti berendezések, rendszerek és azok segédrendszereiről beszélt.

Az EUR szervezet a legnagyobb európai villamosenergia-termelő vállalatokat tömöríti. A szervezetet 1991-ben alapították az európai gyártók által javasolt, új erőművi építésekre vonatkozó közös feltételek kidolgozására, valamint a követelmények európai és világszintű harmonizációjának elősegítésére. A tagok között ott van az EdF, az EdF Energy, a Tractabel, az Iberdola, a CEZ, a Fortum csak hogy a legjelentősebb atomenergia termelőket említsük. A Paks II. projektet 2011 óta tudhatja soraiban.

Az EUR célja, hogy hozzájáruljon a biztonságos, versenyképes és engedélyezhető új nukleáris projektekhez Európában. A szervezet által kidolgozott követelményeket az 1994-ben publikált, s azóta folyamatosan felülvizsgált EUR Dokumentum tartalmazza. A dokumentum eddig öt revízión esett át. A jelenlegi Revision E változatát 2016-ban adták ki és 2021-ben frissítették, a könnyűvizes SMR-ekre vonatkozó követelményeket tartalmazó Revision F kidolgozása pedig folyamatban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!