Betakarítás

2022.10.24. 20:00

Szereti a szakcsi földet, már szedhető a cukorrépa

A kaposvári cukorgyár számára termel alapanyagot, cukorrépát a szakcsi Marosi Zoltán. Családi gazdaságát 1999-től működteti, vetésterülete egyötödén foglalkozik répával. Korai vetésű, kései szedésű ez a termény. Most érkezett el a betakarítás ideje.

Wessely Gábor

Marosi Zoltán a szakcsi határban található répaföldjén mutatja az idei termést (A szerző fotója)

– Negyvenévesen szerzett agrárdiplomát. Van valami jelentősége a végzettségnek? Többet tud, mintha csak gyakorlati tapasztalatai lennének a növénytermesztésben?
– Érdemes megszerezni az elméleti ismereteket is – mondja Marosi Zoltán. – Jobban átlátjuk a dolgokat, a növény fejlődését, az alkalmazandó technológia lényegét, az ok-okozati összefüggéseket.

– Mikortól foglalkozik cukorrépával? Hagyománya van errefelé a kaposvári gyár közelsége miatt?
– Igen, már a téeszes időkben is folyt répatermelés. Mi 1999-től működtetjük a családi gazdaságunkat. Itt Szakcson, rajtunk kívül egy-két gazda termeszti még ezt a növényt. Jó neki ez a föld, jól érzi magát benne.

– Mit igényel a cukorrépa?
– Tápanyagban gazdag termőterületet, gondos talajelőkészítést, istállótrágyát, műtrágyát, korai vetést, gyomirtást, kapálást.

– A betakarítást már kezdik?
– El lehet már kezdeni, de a gyárhoz igazodunk. Meghatározzák, hogy mikor indul a kampány, van egy ütemterv, s megy a gép gazdától, gazdáig. Műút mellé kihordjuk, s onnan szállítják el kamionokkal. Távolabbi helyekről vasúton is érkezik.

Elindult a kampány a kaposvári cukorgyárban, van, ahol már meg is kezdték a répa beszállítását

– Az Alföldről is?
– Persze. Még észak-magyarországi termelők is vannak. Attól, hogy megszűntek a cukorgyárak Magyarországon, a gazdálkodók egy része folytatta a répázást, mert jövedelmező. Magas, termeléshez kötött támogatás jár hozzá. A cukorral viszont az a helyzet, hogy ez az egy gyár, ami megmaradt Kaposváron, a hazai igények egyharmadát képes csak kielégíteni. A többit importálni kell.

– Magánál mikor lesz a répaszedés?
– November elejére vagyok beütemezve.

– Mennyire fagytűrő ez a növény?
– Nagyon. De november végére azért mindenütt kiszedjük, kidepózzuk az út mellé. Ott akár egy hónapig el lehet még, mert a beszállítás a gyárba fokozatosan történik. Persze húszcentis hó alól kibányászni már elég macerás.

– Mekkora területet művel?
– Nagyjából 250 hektárt, amiből 40-50 hektár a répa. Ennél a növénynél illik betartani a négyéves vetésforgót, ami esetleg háromra leszűkíthető. Ha figyelünk rá, meghálálja.

Elméleti tudás

Marosi Zoltán 1969-ben született Kaposváron. A szántóföldi növénytermesztés mindig érdekelte, de csak felnőtt fejjel, negyvenévesen, 2009-ben szerzett diplomát a kaposvári mezőgazdasági egyetemen. Meggyőződése szerint az elméleti tudás is fontos a korszerű növénytermesztéshez. Fiatalon a helyi téeszben dolgozott. Családi gazdálkodást 1999-től folytat. Amikor kezdte, csak a saját földjeit művelte, később bérelt területeken is dolgozott. Ma nagyjából 250 hektáron gazdálkodik. Egyebek mellett cukorrépát is termel. Szakcson él, házas, két gyermeke van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!