Árnövekedés

2023.02.26. 14:37

Tovább drágultak a termőföldek, főleg a szántó Tolna vármegyében is

Az előző évhez képest 11 százalékkal drágult a termőföld hektáronkénti átlagára, és ezzel átlépte a 2 millió forintos újabb lélektani határt. Tolna vármegyében 2,7 millió forint volt az átlagár, míg országosan 2,1 millió forint.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Az Agrotax Kft. éves, 2023-as földpiaci elemzésébe 14 742 értékesített föld adatai kerültek be, összesen 22 943 hektárnyi földterület. Az adatok azt mutatják, hogy tavaly az előző évhez képest 27 százalékkal esett vissza a piaci forgalom, valamint mintegy 25 százalékkal csökkent az értékesített földterületek átlagos mérete is. Ez azt jelenti, egyre kevesebb földet adnak el.

Nem volt meglepő, hogy a termőföld átlagára tavaly több volt, mint 2 millió forint, ugyanis a legkelendőbb művelési ág, a szántóföld hektáronkénti ára már 2021-ben átlépte ezt az értékhatárt. Az átlagárak az összes régióban és a vármegyékben is – Nógrád vármegye kivételével – emelkedtek. 

Tavaly a gyümölcsösért 3,965 millió forintot kellett fizetni hektáronként, ami 53 százalékos drágulás az előző évihez képest. 

A termőföld árát a település fejlettsége kevésbé befolyásolja, mint a föld minősége, feltéve, ha az 25 aranykoronaértéknél magasabb minőségű szántó. Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Győr-Moson-Sopron vármegyék egyes térségeiben tartósan magasabbak az átlagárak, mint az ország más területein.

A szőlők országos hektáronkénti átlagára meghaladta a 4 millió forintot, ami 68 százalékos drágulás az előző évihez képest. Regionális bontásban a legmagasabb átlagárakkal Tolna vármegyében (9,132 millió forint, hektáronként) keltek el a területek. Alacsonyabb, 3 millió forint alatti átlagárral Észak-Magyarországon, illetve a Dél-Alföldön lehetett szőlőt venni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!