Határidő

2023.03.16. 07:00

Legkésőbb év végéig kell engedély a kutakra

Nagy népszerűség övezte a három évvel ezelőtt írt, a fúrt kutakkal kapcsolatos cikkünket. Olvasóink közül többen is megkérdezték, van-e ebben a témában változás, vagyis meddig maradhatnak fenn az engedély nélküli fúrt kutak.

Mauthner Ilona

Magyarországon többszázezer ingatlantulajdonost érint az engedély nélkül, de ettől még nem feltétlenül jogszerűtlenül létesített és működő fúrt vagy ásott kutak utólagos engedélyeztetése. Éppen ezért nem árt odafigyelni, mivel idén év végén lejár a kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra. 

A kép illusztráció (Fotó: MW-archív)

Pontos adat ugyan nincs, de Tolna megyében több tízezer fúrt kút lehet, hiszen a kilencvenes években nagy divat volt kutat fúratni. Erről oldották meg a kertek locsolását, az állatok itatását, és van, ahol ellátja a háztartást is. Valószínűsíthető, hogy legalább minden harmadik vidéki háztartásban lehet ilyen.

Nem véletlen tehát, hogy olvasóink nagy érdeklődéssel fogadják a fúrt kutak fennmaradásáról, engedélyeztetéséről szóló rendeleteket. Egymást követően több információ is megjelent a témával kapcsolatban.

Egy évvel ezelőtt még arról írtunk, hogy 2022 végéig hosszabbították meg az engedély nélkül üzemelő kutak bírságmentes használatát. Ez az időpont azonban mára elavult.

A legfrissebb hír tehát az, hogy 2023 végére módosult az a határidő, ameddig fennmaradási engedélyt kell kérni az engedély nélkül létesített fúrt és ásott kutakra. Ezeknek a bejelentését a Nemzeti Földügyi Központnál lehet megtenni, mégpedig ez év december 31-ig szankciómentes, tehát bírság nélkül.

A sok engedély nélkül létesített kútra az a magyarázat, hogy 1992 előtt még nem kellett engedély, illetve bejelentés kútfúráshoz. Maga az engedélyezési eljárás illetékmentes, a megadásához azonban kell a kút összes lényeges paraméterét rögzítő szakvélemény képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól. Ennek ára helyszíntől és vállalkozótól függően 50 ezertől akár 150 ezer forintig terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!