Több támogatás

2023.03.20. 17:30

Megbecsülik az agrártermelőket, segíti az unió a munkájukat

A múlt hét közepén, Gödöllőn találkoztak a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségéhez (MAGOSZ) tartozó fiatal gazda tagozat tagjai. Tolna vármegyéből is sokan utaztak Gödöllőre, ahol tájékoztatást kaptak az érdeklődők arról, hogy az idei év áprilisától induló új támogatási ciklusban mire számíthatnak a termelők. Szó esett a területalapú, állatlétszám alapú támogatásokról, a vidékfejlesztési pályázatok feltételeiről, a termeléshez kötött támogatásokról. Kiemelten foglalkozik az új rendelet a fiatal gazdák támogatásáról és a generációváltás feltételeinek a támogatásával is.

Mauthner Ilona

Szilágyi Tibor és Kostyál Etelka bátaszéki gazdálkodók is részt vettek a gödöllői kongresszuson (Fotó: M. K.)

Szilágy Tibor és felesége Kostyál Etelka bátaszéki fiatal gazdálkodók is részt vettek – több Tolna vármegyei fiatallal együtt – a gödöllői tanácskozáson, ahol több mint 300 fiatal gazdálkodó részvételével került sor a MAGOSZ Ifjú Gazda Kongresszusára. Mint elmondták, Dunaföldvárról, Dombóvárról, Tamásiból is voltak fiatal gazdák. Nagyon jó volt a hangulat, amit tovább fokoztak azok a hírek amiket ott hallottak.

A rendezvényt Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter és Jakab István, a MAGOSZ elnöke nyitotta meg. 
Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pedig szakmai előadást tartott. 

Röviden megpróbáltuk összegyűjteni azokat az információkat, melyek Gödöllőn elhangzottak és az új támogatási ciklust jellemzik majd.

Ami nagyobb hangsúlyt kap az idei évtől az eddigiekhez képest: a generációváltás ösztönzése az agráriumban, a kis és közepes gazdaságok támogatása, a környezeti fenntarthatóság szempontjából előnyösebb gazdálkodói gyakorlatok alkalmazásának elősegítése, ehhez szorosan kapcsolódik például a támogatható terület fogalmának kibővítése. Az eddigi rendszerhez képest a víz keretirányelvnek való megfelelés miatt két ponton szigorodott a KAP Stratégiai terv. A termeléshez kötött támogatásoknál és az öntözésfejlesztésnél vízügyi hatósági ellenőrzések fognak kötődni a támogatásokhoz. Azaz a vízügyi hatósági ellenőrzés eredménye gyakorlatilag a támogatás alapfeltétele lesz.

A közvetlen támogatások igénybevételének alapfeltétele lesz az új ciklusban az aktív mezőgazdasági termelői státusz, viszont fontos tudni, hogy a korábbi negatív lista megszűnik, illetve alapkövetelmény a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra vonatkozó előírások és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) teljesítése.

Eddig 220 euró körül alakult a területalapú támogatás, ez a következő időszakban már nem lesz ennyire egységes, heterogénebb lesz a gazdák támogatásokhoz való hozzáférése. A 147 eurós alaptámogatáshoz jön hozzá az újraelosztó támogatás összege, ami az első 10 hektár esetén 80 euró, 11 és 150 hektár között pedig 40 euró. Aki az Agro-ökológiai Programban (AÖP) való részvételt is bevállalja, további 80 euró körüli támogatásra számíthat hektáronként. Az határozza majd meg a támogatások végösszegét, hogy részt vesz-e az AÖP-ben a gazda, mekkora területen gazdálkodik és igénybe tud-e venni termeléshez kötött támogatást. 

A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében elindul az elektronikus Gazdálkodási napló (eGN), ami egy olyan új közigazgatási szolgáltatás, amelybe a jelenleg külön álló e-permetezési napló, Gazdálkodási napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat integrálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih).

A rendelet előírásai szerint az idei év január 1-től a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről – ha azt az egységes kérelem felületen alkalmazott hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrában végzik – a nyilvántartást a Nébih elektronikus felületén naprakészen kell vezetniük.

Továbbá az összes termelőre vonatkozik, hogy (a már rögzített adatok kivételével) legkésőbb minden naptári év január 31-ig fel kell tölteniük a Nébih elektronikus felületére az előző évben elvégzett növényvédő szeres kezelések adatait. Ez utóbbi, azaz az éves jelentési kötelezettség először 2024. január végéig lesz esedékes a 2023-as évre vonatkozóan.

A korábbi SAPS és a zöldítés helyett az idei évtől alaptámgatás (BISS) lesz, amelynek célja a mezőgazdasági termelők hektáronkénti jövedelemtámogatása, amely nagymértékben csökkenti a termelés kockázatait. Alaptámogatást a termelésre nem használt agro-ökológiai jelentőségű területekre is lehet igényelni annak a mezőgazdasági termelőnek, aki legalább egy hektár mezőgazdasági terület jogszerű földhasználója. A támogatás várható összege 147 euró hektáronként, bár azt fontos megjegyezni, hogy a minimum és a maximum értékek is meg vannak határozva attól függően, hogy mekkora lesz a jogosult terület nagysága.

Aki alaptámogatásra jogosult, és az üzemmérete nem haladja meg az 1200 hektárt, az redisztributív kifizetésre is jogosult az első 10 hektár esetében átlagosan 80 eurós hektáronkénti összeggel, amely 10 és 150 hektár között 40 euró hektáronként. Itt is vannak alsó és felső határok, amelyek között annak függvényében alakul majd a támogatási összeg, hogy hány hektár terület jogosult támogatásra. Az intézkedés célja a kis és közepes gazdaságok megerősítése.

Az agroökológiai program (AÖP) egy teljesen új eleme a támogatási rendszernek. Hasonlít a jelenlegi AKG-ra (agrár-környezetgazdálkodási támogatás), de attól jól elkülönülő, kiszámítható támogatási forma, mely honorálja a klíma és éghajlati szempontból előnyös termesztéstechnológiát.

Az AÖP-ben való részvételről évente kell majd nyilatkoznia a termelőnek az egységes kérelem benyújtásakor. 

A hektáronkénti kifizetés összege attól függ majd, hogy országos szinten mekkora terület kerül be a programba, de előre láthatólag körülbelül 60 és 120 euró közötti hektáronkénti támogatásra lehet számítani. Az AKG és ÖKO programok a 2022-ben elindult feltételek szerint folytatódnak 2025-ig. Változás a támogatás feltételeiben csak 2025 után várható.

A generációváltást kiemelten támogatják

A fiatal gazdák támogatására nagyobb összeg áll rendelkezése, a tervezett fajlagos támogatás 157 euró lesz hektáronként a jelenlegi 67-68 euró helyett, illetve 300 hektárig lehet részt venni a programban. Aki jelenleg már a fiatal gazda programban van, de még nem ért a projekt végére, az idei évtől már az új, kedvezőbb feltételek fognak rá vonatkozni a hátralévő időszakra.

A jogosultsági feltételek az életkorra vonatkozóan nem változnak, de az aktív gazda státusz előírás lesz, illetve újdonság, hogy a képzettségre vonatkozó előírás 2 éves releváns munkatapasztalattal is kiváltható.

Az idei évtől induló új támogatási rendszerben több lehetőség is lesz majd a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására: így jövedelemkiegészítés, beruházások támogatása, magasabb támogatási intenzitás. A feltételek között szerepel az üzleti tervben vállalt kötelezettségek teljesítése a 4. gazdálkodási év végéig, évenként beszámoló, szaktanácsadóval való együttműködés. A támogatás maximális értéke 40 ezer euró. Új elem a fiatal gazdaságátvevő támogatás, illetve a gazdaság átadó támogatása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!