Május közepétől érik majd be a szabadföldi szamóca

2023.04.07. 16:00

Boltokban a hazai eper, de nagyon drága

Megjelent az üzletekben és néhány zöldségesnél a tavasz első gyümölcse, az eper. A nagyobb boltokban jellemzően importból behozott epret árulnak, viszonylag elfogadható áron. Néhány zöldséges megkockáztatta a hazait, a fűtött fólia alatt termett szamóca árusítását is, melynek kilója hatezer forint felett van. A tolnai termelők szerint a nem fűtött fóliás eperre április végéig, a szabadföldire pedig május közepéig kell várni.

Mauthner Ilona

A hazai, fűtött fólia alatt nevelt eper kilóját hatezer forint feletti áron kínálják (Fotó: Mártonfai Dénes)

Fotó: Mártonfai Dénes

Áprilisban az ember már nagyon vágyik a friss gyümölcsre. Azelőtt, hogy a koronavírus világjárvány, illetve a háború és a különféle válságok felforgatták volna az addig megszokott vásárlási szokásokat, a tavasz hírnöke a szamóca volt a zöldségeseknél. Az eddigi évek tapasztalatai alapján az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a hazai piacokon, és legfeljebb június első hetéig kapható.

A 12-14. hetekben már lehet elvétve találni belföldi gyümölcsöt is, ugyanakkor ezeket horror áron szokták kínálni. A 16-17. hétben viszont már nagyobb mennyiségben megérkezik a hazai szamóca, az árak pedig májustól kezdenek el lefelé menni, és az sem ritka, hogy június végén még találunk magyar epret a piacokon, elérhető áron. A Központi Statisztikai Hivatal utolsó adatai szerint szamóca termőterülete 840 hektár volt, ami magasnak számít a 2010-es évekhez viszonyítva, viszont a betakarított termésátlag az elmúlt két évben alacsonyabb volt, hiába nőtt a termőterület.

Pár hete a boltokban megjelentek a dobozokba zárt, hívogatóan piros eperszemek, de sokszor csalódottan kóstolgatta az ember a félig érett gyümölcsöt, amit valamelyik távoli országban szedtek le. Jellemzően ezer forint körüli áron kínálnak fél kilót belőle. Pár napja azonban megjelent a hazai szamóca is, amit fűtött fólia alatt termesztettek.

Sőth Mihály, szekszárdi kereskedő elmondta, Tolna vármegyében senki nem foglalkozik fűtött fóliás eperrel, így ő egy kiskunfélegyházi termelővel van kapcsolatban. A budapesti nagybani piacra viszi a termelő, ott veszi át tőle a szekszárdi kereskedő is. Mivel a fűtött fóliás termelés sokba kerül, ezért meg is kérik az árát az epernek, mire a kereskedőhöz ér, 6000 - 7000 forint közötti áron lesz a kilója. Ugyanez az eper egyébként a fővárosban 9000 forint.

Nem fűtött fóliás eperrel már többen is foglalkoznak a vármegyénkben, többek között Szedresen Bogdán Mária és a családja. Ebből az eperből várhatóan április vége környékén ehetünk majd, jelenleg még csak virágoznak a palánták, és sajnos a héten többször is fagyosak voltak a hajnalok, ami hátráltatja a gyümölcs fejlődését.

A legnagyobb szabadföldi szamócás ültetvény a vármegyében Fadd környékén van egy termelői szövetkezet tagjainak birtokában. Bényi András, a szövetkezet egyik tagja elmondta, húsz éve ugyanazt a fajta epret termesztik és eddig nem okozott csalódást. Régi fajtáról van szó, jól bírja a hideget is, így fagykáruk nincs. Még nem virágzik náluk az eper, az első termésre május közepétől számítanak. 

Akár fóliás, akár szabadföldi az eper, az biztos, a tavalyinál magasabb árakra kell számítani, hiszen a növényvédő szerek és a munkabérek is drágultak.

Átlag 8-10 ezer tonna eper terem

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba. Április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra vagy az üzletekbe, majd utána, április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről szedik a gyümölcsöt, és május közepétől nagy mennyiségben érkezik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig, végéig kitart.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 840 hektár, ezen az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna gyümölcs terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!