Évek óta komoly károkat okoznak a tavaszi fagyok

2023.04.12. 11:30

Hatszáz gyertyával védekeztek a fagy ellen

Megsínylette a termés a múlt heti fagyokat. Tolna vármegyében különböző módszerekkel próbálták védeni a rügybe és virágba borult fákat az extrém hideg ellen. Závodon egy igen különleges metódussal igyekeztek megóvni a gyümölcsöst, amiről Szász Gábor építészmérnök mesélt portálunknak.

Farkas Eszter

Hatszáz paraffingyertya melegítette és világította meg a Szász család gyümölcsösét Závodon, de olykor még ez sem volt elég (Fotó: Szász Gábor)

Fagykárok jellemzően a téli hónapokban fordulnak elő, azonban a múlt heti hőmérséklet éjszakánként jelentősen fagypont alá csökkent, ami problémát okozott a Tolnai gyümölcsösökben is. 

– Április hatodikán egy általunk tíz éve használt módszert vetettünk be a gyümölcsfáink védelmére. Hatszáz paraffingyertyát gyújtottunk meg, hogy a kajszinkat megvédjük, azonban ennek ellenére is a termés nagyobb része odalett. Hozzá kell tennem, hogy a védekezésnek hála, a tíz hektár egy részén még él a remény a szüretre – tájékoztatta portálunkat Szász Gábor. 

A fagykárok súlyossága különböző tényezőktől függ, mint például a fagyok időtartama és intenzitása, a növények növekedési szakasza és a termesztett növények típusa. Áprilisban a gyümölcsfák zsenge rügyei és hajtásai különösen érzékenyek a mínuszokra, így ebben az extrém hidegben könnyen károsodhatnak, elfagyhatnak. Ez jelentős terméshozam-csökkenést, és ezáltal gazdasági veszteséget eredményez, ezért is különös jelentőségű a felkészülés.

Ezt tette a fagy a gyümölccsel (Fotó: Szász Gábor)

– A módszert egy svájci tulajdonú nagyobb termelőnél láttam először Magyarországon, és tulajdonképpen utána kezdtük el alkalmazni mi is. Ez véleményem szerint az egyik leghatékonyabb módszer a fagyvédelemre ideális körülmények között. Kisugárzott fagy esetén, szélcsendben képes 5–6 fokkal is emelni a hőmérsékletet. Ez az úgynevezett inverziós fagynál érvényesül leginkább, amikor a völgy telik meg hideggel. 

Nemcsak paraffingyertya használatával lehet védeni a termést, Dunaszentgyörgyön a füstöléses módszer a leginkább elterjedt. Ez az eljárás mind közül a legismertebb hazánkban. 

– Idén ugyan sajnos a csapadék és a szeles időjárás miatt nem tudtunk élni vele, de tavaly régi üstházakban fűrészport égettünk azokon a napokon, amikor erős mínuszokat jeleztek előre – emelte ki Benke Erika tulajdonos, majd hozzátette: ez igazán hatásos védelmet nyújtott a virágzó gyümölcsösünknek, amely javarészt mandulából, barackból és almából áll. A füst nagyon hasznos, mivel nem engedi lehűlni a fák körül a levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!