Hirdetés

2023.04.05. 13:48

Z-Solar: Türelem is kell a napelemes rendszer megvalósulásához

Egyre több nagyvállalat teszi le voksát a környezettudatosság mellett. Az energetikai projektekkel, napelemekkel foglalkozó cégek nagy segítséget nyújtanak a megvalósításban. A Z-solar ipari, kereskedelmi és a termelésben részt vevő ingatlanok napelemes rendszerének komplett kivitelezését végzi, amelynek segítségével a villamos energia szükséglet részben, vagy teljes egészében biztosítható.

PR-cikk
 

A Z-SOLAR 2018-óta működik a jelenlegi formában. A tervezéstől a kivitelezésen és engedélyeztetésen át a megvalósult rendszerek monitoringozásáig valamennyi tevékenységet a folyamatosan képzett, negyven fős szakembergárdával és alvállalkozók segítségével teljesítik a megrendelők igényeit.

– A bértámogatásokon, képzési hozzájárulásokon, technológiai fejlesztéseken kívül az energetikai fejlesztésekre is sok pályázatot benyújtanak a nagy cégek. Gyakran kell megfelelniük az üzleti életben is olyan kritériumoknak, amelyek a csökkentett káros anyag kibocsátást korlátozzák és a megújuló energiaforrásokat preferálják. A vállalatok célja, hogy a szükséges lépéseket megtegyék annak érdekében, hogy a megfelelő színvonalat biztosítsák az energiahatékonyság terén – mondta Mihalics Zoltán, a Z-SOLAR csoport operatív vezetője. Az elmúlt időszakban sok ügyfelük versenyképtelenné vált, cégek szűntek meg az elszabadult energiaárak miatt, ezért nem tudták megvalósítani a napelem-telepítési projekteket. A pályázatok ugyan segítséget nyújtanak a megvalósításra, ám a szakemberek azt tapasztalják, hogy sok vállalat már az első lépés előtt elrontja a projektet.

– Tévesen gondolkodnak. Amikor beadják a pályázatot, előfordulhat, hogy a feladattal megbízott kisebb tervezőirodák, vagy a saját energetikusuk nem tudják megfelelően felmérni egy nagyobb rendszer megtervezésének a súlyát. A nagy napelemes rendszerekhez tapasztalt szakemberekre van szükség. Hiába próbálnak megversenyeztetni több kivitelezőt egy megvalósíthatatlan tervvel az előkészületi fázisban, ha a sok engedélyeztetés és dokumentáció miatt csupán hónapok, vagy egy év múlva történik az építés – mondta Németh Miklós, a Z-SOLAR vezérigazgatója, aki szerint ha a kezdeti lépés gyenge, a megrendelőnek esélye sem lesz a napelemes rendszer megfelelő kiépítésére.

– Felhígult a szakma. Sok cég dolgozik napelemekkel, de gyakorlatlanok a nagy rendszerek építésében. Szakmailag erős, gyakorlott, referenciákat vállaló céget kell keresni. Ha nincs rendesen előkészítve, csak kapkodás várható a kivitelezésben és kínszenvedés lesz a projekt utóélete. Ennek kiküszöbölésére egy hat fős mérnökcsoporttal dolgozunk együtt. A tervezett rendszerek minden egyes eleme is minőségi anyagból készül – mondta a vezérigazgató. Németh Miklós szerint a napenergia árammá alakítására szolgáló inverterek minősége az egyik legfontosabb, hiszen ezeknek a szerkezeteknek évtizedekig működniük kell a rendszer lelkeként.

– Egy jó minőségű inverterhez évtizedek múlva is lesz alkatrész, erre garanciát vállalnak a gyártók. Ha egy minőségében olcsó inverter öt év múlva elromlik és nem lehet alkatrészt kapni hozzá, vagy az éppen piacon lévő inverterek nem kompatibilisek a kiépített rendszerrel, sokkal többe kerül az anyagi ráfordítás, mint amennyi a megtakarítás, ha még újra engedélyeztetni kell az új invertert – sorolt néhány lehetséges nehézséget a vezérigazgató. A szakemberek szerint ha egy vállalat, vagy gyár területén szükséges napelemes rendszert telepíteni, fontos, hogy a rendszer kiépítői a kitűnő logisztika mellett betartsák a helyi munkavédelmi szabályokat is. A Z-SOLAR szakemberei minden ügyfelük igényét igyekeznek kiszolgálni, miközben egyre nagyobb gyakorlatot szereznek a nagy rendszerek építésében.

Elérhetőség:

Pusztán Márk

[email protected]
+36 70 319 1006

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!