CAMP

2023.05.24. 17:50

Az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferencia házigazdája Budapest

Hazánk ad otthont a CAMP-nek, a nukleáris szakma rangos tudományos eszmecseréjének.

Paks2

Fotó: Szűcs József

Négy kontinens 22 országából több mint száz nukleáris szakember vesz részt személyesen vagy online a május 23-án indult CAMP (Code Application and Maintenance Program) konferencián Budapesten. Az amerikai nukleáris hatóság (NRC) által koordinált, ’70-es évek óta tartó együttműködésben számítógépes kódokat fejlesztenek különböző nukleáris biztonsági értékelések elvégzéséhez. Ezekhez a szakmai körökben világszerte elismert termohidraulikai és neutronkinetikai kódokhoz a hazai szakemberek a ’90-es évektől férnek hozzá.

A mostani találkozó nemcsak a tudományos eszmecsere elősegítése szempontjából fontos, aktualitását adja az is, hogy a Pakson felépülő két VVER-1200 típusú blokk független biztonsági elemzéseit többek között éppen a CAMP által biztosított kódokkal végzik a magyar szakemberek.

Fotó: Szűcs József

– Óriási lehetőség számunkra, hogy a társaságunk által felügyelt atomerőmű-építési projektben már az előkészítési szakaszban is a legjobb szakemberektől tanuljunk, az ő jó gyakorlataikat vegyük át – emelte ki a konferencia megnyitóján Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette:

– Az együttműködés iránti elkötelezettségünket jelzi mind a US NRC, mind a CAMP User Group felé, hogy Budapest rendezi meg a CAMP meetinget. A nemzetközi együttműködés átszövi a mindennapjainkat, hiszen a két új blokk megépítése során a Roszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkező komponenseket illesztünk hozzá.

Chris Hoxie, a CAMP projektmenedzsere a sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a világ harminc országa vesz részt a CAMP együttműködésben.

– Együtt erősebbek vagyunk, és magasabb fokú biztonságot tudunk elérni, mintha mindannyian magunkban dolgoznánk – hangsúlyozta, hozzátéve, megtiszteltetés számára, hogy ezt a gyümölcsöző együttműködést és tapasztalatcserét a világ legjobb atommérnökeivel ezúttal Magyarországon folytathatják.

A konferencia záró napján a résztvevők ellátogatnak a Paksi Atomerőműbe és megtekintik az új blokkok helyszínén zajló munkálatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában