Kezelés

2023.06.24. 14:30

A peronoszpóra már fertőzi a szőlőt

Hirtelen meleg időjárás köszöntött be. A szőlő kötődése jól alakult. A hajtásnövekedés továbbra is erős.

M. I.

Permetezik a szőlőt (képünk illusztráció)

Forrás: MW Archív

A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal, mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédő szakmérnök. Valószínűleg a napokban elindulhat egy komolyabb fertőzési hullám. A nappali felmelegedések jelentősek voltak, a reggelek néhol párásak. Az utóbbi hetekben a mélyen beázott talajokból most még hetekig „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket.

A kötődés utáni időszakban folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a mostani időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező egy hónapos időszakban kell a legerősebb védelmet folytatni.

A tarka szőlőmoly rajzása leállt. A molyok lárvái mellett viszont több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

Forrás: MW archív

Mind a gombaölő, mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére, javasolta a szakember. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. 

Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeire is juttatni kell a permetléből. Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. 

Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában. Néhány gazdálkodó már most teljesen kilevelezi a fürtzónát a kedvezőbb szellőzés és a jobb permetezhetőség érdekében.

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos. A lárvák jelenleg többségükben L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek a lárvák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!