Növényvédelem

2023.06.19. 13:31

A peronoszpóra okoz gondot, de a lisztharmat is fertőz

A múlt heti esők miatt a gombabetegségek tovább erősödtek a vármegye két borvidékén. A kötődés jól alakul. A fürtök száma és mérete nagy, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza szekszárdi agárszakmérnök. Megfelelő termés ígérkezik, tette hozzá.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

– A sok eső megtette a hatását, a szőlőnövények jól fejlettek. Sajnos a borvidék több ültetvényében jég is esett a múlt héten szerdán érkező csapadékkal, ezért jégkárt is tapasztaltunk egyes ültetvényekben – mondta dr. Gabi Géza. Ezeken a helyeken folpet és réz hatóanyagok kijuttatása javasolt.

A peronoszpóra általánosan jelen van a leveleken és a fürtökön is. A múlt heti csapadékkal további fertőzések indultak el. Azokban az ültetvényekben, ahol megjelent a peronoszpóra, azonnal felszívódó készítményt kell alkalmazni, mert csak így állítható meg a betegség további terjedése.

A lisztharmat a levélzeten egyre több helyen jelenik meg, de egyelőre nem számottevő gyakorisággal. Valószínűleg kötődés után komoly fertőzési hullám veszi kezdetét. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek nagyon párásak. Ez az időjárás egyre jobban kedvez a lisztharmatnak.

A virágzás végén folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a mostani időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező  egy hónapban kell a legerősebb védelmet folytatni.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére, figyelmeztet a szakember. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

Az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása folyamatos. A lárvák jelenleg L1-L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek. Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!