Itt a piros, hol a piros

2023.06.16. 14:10

Drága a cseresznye, és kevés termett belőle

Megkezdődött a cseresznye szezonja, ezt a piacra kilátogatók is tapasztalhatták. Az ára horribilis, kilóját kétezer forint körüli áron mérik.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A zöldségeseknél, üzletekben pedig ennél is drágábban. Ennek az az oka, hogy az átlagosnál jóval kevesebb cseresznye terem az idén, a tavaszi fagyok elvitték a termés 40-50 százalékát, áll az agrárkamara közleményében. Emellett az elmúlt hetek nagy esőzései miatt sok érett gyümölcs megrepedezett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szorgalmazza a – 2000-es évek elején gyakorlatilag megszüntetett – nemesítés, a fajtakísérletek, a kataszteri rendszer újraélesztését, a változó hazai időjárást bíró fajtakínálat kialakítását és használatát a hazai klímára nem alkalmas mediterrán fajták helyett.

Mintegy 2700 hektáron termesztenek cseresznyét hazánkban. Területi eloszlásban Pest és Heves vármegye kiemelkedik 500 hektár feletti termőterülettel, de jelentős területek vannak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében is. Tolnában nagy területeken csak kevesen foglalkoznak cseresznyével, meggyel többen, de szinte minden kerttel rendelkező családnak van egy-egy cseresznyefája.

Hazánkban, a jó években mintegy 12-13 ezer tonna a termés, idén ennek csak felével számolnak a szakemberek, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén nagyobb fagykárok keletkeztek, de keleten és délen sem ideális a helyzet.

Az idei cseresznyeszezon már megkezdődött a korai fajtákkal. A termőhelyek döntő többségén jelentős a kár, de a június közepe után érő fajtáknál is kisebb kieséssel számolnak. A vásárlók jellemzően a nagy méretű, ropogós cseresznyét keresik, a késői érésű fajták július közepéig is elérhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!